20 Eylül 2016 Salı

YERYÜZÜNDE BİR HALİFE,VEZİR,KEMİK,KAS,KIKIRDAK

Bakara suresi 2/30 ayeti:"Hatırla ki Rabbın meleklere :Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım,dedi" ayetinde zikredilen Halife hazreti Adem olup,zulüm ve fesad gökyüzünde olmayıp yer yüzünde olduğundan Yaratılacak halife Adem,yeryüzünde bulunan cinlerin halefiydi ve dünyaya onlardan sonra gelmişti.
Halifelik Hz.Adem ile başlamıştır.En son Hz.İsa'nın inişi ile son bulacaktır.Cenab-ı Hakk'ın bazı kullarını Halife olarak seçmesindeki hikmet ,kulların vasıtasız olarak Allah Teala'nın feyzin kabul  ve emrini emrini telakki etmek bakımından eksiklik içinde olmalarıdır.Hakk'dan feyz alacak kullar genellikle yemek,içmek vb.gibi önemsiz bağlılıklar ve zemmedilmiş vasıflar gibi engeller içindedirler. Allah'dan feyz alabilmek için kul ile Allah arasında ,hem tecerrüd ,hem de taalluk yönü bulunan iki cihetli bir vasıtaya ihtiyaç vardır.İşte bu vasıta halifedir.Bu yüzden Allah,insanlara melek peygamber göndermemiştir.Çünkü insan cinsinden olmaz ise istifade mümkün olamazdı.
Peygamberlerin,Allah Teala ile insanlar arasında gördükleri vazife şu örnekle anlatılabilir:İnsan vücudunda bulunan kemiğin kastan gıda alması ve birbirine destek olması için Allah Teala kemikle kas arasına kıkırdak koymuştur.
Padişahlar da halkla kendileri arasında bağlantı kuracak vezirler istihdam ederler.Halk veziri kendilerine daha yakın hisseder,dertlerini ona daha rahat anlatır.

Ateş yakan kimse kuru odunu ateş ile yaş olan odun arasına koyar ki ateş tutuşup yansın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder