27 Eylül 2016 Salı

İÇKİ YASAĞINDAKİ DÖRT MERHALE

İÇKİ YASAĞINDAKİ DÖRT MERHALE,bugün bu illete müptela olmuş insanlara uygulanabilir mi?Çünkü Kur'an7ın ayetleri her an için inmekte,sanki bu zamanın insanları ilk muhatapları imiş gibi kabul edilmektedir.Bu durum kıyamete kadar böyle devam edecektir.
İçkinin haram edilmesi ile alakalı Kur'an'daki merhaleler şöyledir:

1-“Hurma ve üzüm gibi meyvelerden hem içki hem de güzel gıdalar edinirsiniz.İşte bunlarda da aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır”(Nahl 2/67)

2-)”Sana şaraptan ve kumardan sorarlar.Deki her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır.Ancak her ikisinin  de günahı faydasından daha büyüktür” ayeti üzerine bir takım sahabe biz faydasını alır , kötülüğünü terk ederiz “demişler.Bir kısmı kötülüğü fazla olduğu için içmeyi terk etmişlerdir.

3-)”Ey iman edenler siz sarhoş iken,ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın”(Nisa 4/43) ayeti gelince bizi namazdan alıkoyan şeyde hayır yoktur diye önemli bir kısım içkiyi terk etmiştir.

4-)”Ey İman edenler ! Şarap,kumar,dikili taşlar(putlar),fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir.Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.Şeytan içkide ve kumarda, ancak aranıza düşmanlık, kin sokmak; sizi, Allah(ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.Artık (bunlardan)vazgeçtiniz değil mi?(Maide 5/90-91) ayeti gelince Hz.Ömer efendimiz “Evet !artık vazgeçtik Ya Rabbi”demiştir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder