26 Mart 2021 Cuma

İNSAN HÜR MÜDÜR?

 Herkes hürdür.Hürriyet asıldır.Ancak bazı kayıtlar onun hürriyetini men eder.O, insanın kendi amellerinden doğan neticedir.Her doğan hür ve Cenab-ı Hakk'a kul olarak doğar.Kulluk herkesin üzerine yazılmıştır,Bütün insanlar hürdür ancak Allah'a kuldur.
İnsanın hürriyetini KÖTÜ AHLAK,KÖTÜ FİİL, KÖTÜ İŞLER men eder.Kişi insanların önünde hürdür. Allah'ın önünde kuldur.
İnsanın hakkı nedir? Hür yaşamak her insanın hakkıdır.İnsan Allah'ın mülkünde hür yaşayabilir.İnsan, diğer insanların hürriyetlerine hürmet etmesi zorunlu olup vacibtir. Bir insanın vücudu başkalarının mevcudiyetine zarar  verecek olursa o kimsenin o cihetten olan hürriyeti tahdit olunur.Zarar veren amelinin neticesinde bu hürriyet elinden alınır.İnsana zarar veren bağlanır.Zarar vermeyen serbesttir.Isırgan köpeğin hürriyeti olmaz.İnsan nefsi , her bir hayvanın tabiatını taşır:
Köpek gibi ısıran hayvan sıfatında,Kurt gibi kapan sıfatında, Yılan gibi sokan sıfatında ,Akrep gibi insanlara zehir akıtan sıatında Ayı,çakal,sırtlan,tilki sıfatında olan insanlar vardır.Hayvanat bahçesinde teşhir edilen bu hayvanlar kafes içinde yahut zincire bağlıdır.Bunların nefislerinin hallerinden dolayı hürriyetleri elinden alınmıştır.
İslamda temel kural:El müslimü men selimennas min lisanihi va'di"insanların dilinden ve elinden selamette kaldığı kimse müslümandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder