30 Mart 2021 Salı

AYETLERİN BUGÜNKÜ KARŞILIĞI

 Elimizdeki tefsirlerdeki ayetlerin güncel manaları yazıldıkları yüzyılla alakalı olarak tefsir edilmesi normaldir. Ancak bugün bizim elimizdeki tefsirler çoğunlukla yüzyıllar öncesine aittir. Bu nedenle ayetlerin iş'ari manaları hususunda yetersiz olması çok normaldir. Vakte göre manalandırılmalıdır.
Haşr suresinin son sayfasında Hak Teala buyurmaktadır:"Eğer biz bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, muhakkak ki onu, Allah korkusundan baş eğerek , parça parça olmuş görürdün.Bu misalleri insanlara düşünsünler diye veriyoruz"(Haşr 21)
Bu ayette,"Kur'an","Dağ","indirmek", "Biz","Görmek" kelimeleri mevcuttur."Kur'an" kavramından mushafı anlamaya çalışırsak tefsirimiz yetersiz kalır."Dağ " kavramından, Himalaya'yı anlarsak tefsir okuyanı tatmin etmez."Biz" kavramından şüphesiz Hak Teala'yı anlamak gerekir ki kudret sahibi O'dur.Ancak Peygamber'i, Evliyayı(ilimde ileri gidenleri) "Biz" kavramı içinde en azından "gören" insan avamının dışındaki olarak anlamak gerekir.Bu şirk değildir. Kudrete ortaklık değildir."Tebliğ eden","örnek olan,haber veren" olarak ,"Param parça" kavramını fiziksel dağılmak olarak değilde bir sistemin çöküşü,işlevini tamamen yitirmesi şeklinde değerlendirmek gerekir.Keza "İndirmek" kavramını acaba bir bilginin bir yerden bir başka yere ulaştırılması olabilir mi?zira indirmek yüksek bir yerden daha aşağı bir yeri gerekli kılar. Bunu fiziksel değilde Maneviyattan maddeye inmek şeklinde algılayabiliriz, yahut İlmi Batın'dan ilmi zahire inişte diyebiliriz,
Bu bağlamda bu ayetin bugünkü karşılığı nedir? Hz. Musa vaktinde geçtiği belirtilen bu olayın Kıyamete kadar olan karşılığı nedir?Çünkü Kur'an ayetleri her gün yaşanmaktadır. Böyle algılanırsa Güncel kur'an,canlı kur'an ortaya çıkar. Aksi halde eski hadiselerin anlatıldığı müşriklerin "Esatirül evvelin) yani eskilerin masalları " dedikleri  konuma düşeriz yahut düşürürüz. Bugün kullandığımız bir bilgisayar programı  içine zararlı yazılımlar yahut bloke eden programları "mail" atmak suretiyle başarmak mümkündür. Bu işlem sonucunda tüm programımız ÇÖKER. Yani paramparça olup işlevsiz kalır.
Zahiri ilim sahipleri ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, teknikte ne kadar zirve olurlarsa olsunlar Manevi ilimden bir habbe, onların dünyalarındaki tüm birikimlerini mahvedecek, çökertecek, darmadağınık edecektir.
Bazı Veliler, Mehdi hazretlerinin küffara karşı galip gelmesinde Hak Teala'nın Barut'a, yahut ateşleme sistemine tesir eden elektriğin  ve diğer elektroniğin işlevsiz kalacağını belirten anlatımları mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder