29 Mart 2021 Pazartesi

İNSANIN SERMAYESİ:AKIL,KALB,RUH VE NEFİS

Allah Teala, akıl, kalp , ruh ve nefsi insan vücudunda toplayarak bunların her birine ayrı ayrı bilgi ve marifet yükledi ki bu sermaye ile Hakk'ı tanıma servetine ersinler. Hakk'ı tanımak iki cihan servetidir.Eğer sermaye yerli yerinde sarfedilmezse bu dünyada  kaybedersen ebedi azaba düştün demektir.
Hak Teala sana göz vererek kudretini ve büyüklüğünü gör, boş boş bakarak, boş yere kendini yorma ,eşyaya ibretle bak, beyhude nazar etme dedi. Haşr suresi 2 ayet:FA'TEBİRU YA ÜLÜL EBSAR Ey görüş sahipleri ibret alın" buyurdu.Her baktığımıza ibret nazarı ile bakıp ders alasın diye bize göz vermiştir.Bize kulak vermiştir ki Hak Teala'nın mana dolu kelamını işitelim amel edip kurtuluşa erdirecek ilmi öğrenelim diye,öğüt alalım diye . 
Niyazi Mısri hazretleri vücud azalarımızın hangi gaye için kullanılması gerektiğini şöyle nutk etmiştir:
"Bir göz ki onun olmaya ibret nazarında/ Ol düşmanıdır sahibinin baş üzerinde/Kulak ki öğüt almaya her dinlediğinden /Akıt ona kurşunu heman sen deliğinden/ Şol el ki onun olmaya hayrü hasenatı /Verilmez ona cennet ilminin derecatı/Ayak ki ibadet yolunu bilmez ona kes/Öğrensin onu mescid önünde kapıda as/Bir dil ki Hakk'ın zikri ile olmaya mu'tad/Urma sen ol et paresine dil deyu hiç ad. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder