29 Mart 2021 Pazartesi

ŞİFAÜL ESRAR

 Seyyid Yahya Şirvani (Azerbeycan-Bakü) hazretlerinin Türk dilinde yazılmış tek en hacimli eseridir. Bir müridin kemal yolunda geçmesi gereken yetmiş makamdan söz edilerek, bu makamların neler olduğunu  ve bu makamlara ulaşmak için yapılması gereken vazifeler anlatılır.Eser Şeriat,tarikat ve Hakikat  başlığı ile üç bölümde tasnif edilmiştir.Şeriat Ahkam ile, Tarikat kalb ile, Hakikat sır ile amel etmektir.Her bölüm kendi içinde üç fasla,her fasıl da yedişer makama ayrılır.Yedi ruhani makam ilavesi ile yetmiş makam tamamlanır.
Bu makamlarda bahsedilen hakikatleri bilmek ve bunlarla amel etmek gereklidir.Bu makamları tamamlayan sufi kemale ulaşır.Hazret-i Pir'e göre talip ilmiyle amil olmalı, ümitsiz olmamalı, gafleti terk etmeli, tevhidi zedeleyen şeylerden kaçınmalıdır. Hakk'ın emrettiği gibi yaşamalıdır.
Hazret kitabının bir yerinde buyurur ki:"Her kim Tasavvuf yoluna ayak basmak isterse önce şeriatın erkanını bilmelidir.Bildikten sonra bütün amellerini riyasız ve şüphesiz yerine getirmelidir.Bunlar da sabır şekeri, niyaz kökü , nedamet yaprağı almak gerek.Bunları tövbe havanı içine koyup muhabbet havanı ile dövüp göz yaşı ile yoğurmak gerekir.Dua ve zari ile karıştırıp sıdk tenceresi içine koyup muhabbet ve aşk ateşi ile kaynatıp mücahede kadehine çıkarıp perhiz eli ile savurup seher vakitlerinde içip , Rabbi ! Rabbi ! deyip şeyhini vesile edinerek o yüce dergaha halini arz etmek ge
rekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder