8 Mart 2018 Perşembe

DİN-HÜRRİYET

Hakiki hürriyet , güzel ahlaktan doğar.Onun için insanlığın efendisi:"Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" buyurmuştur.
İnsan güzel ahlaka ulaşması için öncelikle cehaletini parçalaması gerekir.Cehalet ortadan kaldırılmadıkça mekarimi ahlak sahibi olunamaz. Güzel ahlaksız, marifetsiz hürriyet; haydutluktan ibarettir.Bu nedenle İslam dini:"Hakiki hürriyet, adaletle tahdid edilen hürriyettir" diye beyan eder.Adaleti şiar edinen kimse , hiçbir vakit alçakca temenniler ile yaşamaz, daima mertçe teşebbüsle yaşar.Güzel ahlak , manevi hayatın gıdasıdır.o gıdadan mahrum olan milletler yaşayamaz.
Mana'da hürriyetin tarifi vardır:İnsanın aslını, Rabbisini, mebdeini ve meadını bulmasına "hürriyet" denir.Bunu harici bir örnekle anlatırsak:
Bir şeftali çekirdeğini ele alalım, bu çekirdek ne vakit hürriyetini ilan eder, bunun üzerinde duralım:
Şeftali çekirdeğini dikeriz, bir şeftali ağacı meydana gelir, yapraklanır, çiçeklenir, nihayet bir şeftali olur, ilk diktiğimiz çekirdek  gibi bir çekirdek meydana gelir ki o vakit ilk diktiğimiz çekirdek hürriyetini ilan etmiş demektir.
İşte insanda bu aleme gelmiştir.Bilmeye, bulmaya, olmaya.Ne vakit ki bunlar olur, manada hürriyeti tamam olur.
İslam dini, sebebi hilkatin marifet olduğunu, sayılı nefesin; hayatın sermayesi olarak verildiğini , binanaleyh dedikoduya meydan olmadığını açıkça ilan eder.
Bu emirde az söyleyip; alemi insaniyete huzur verecek çok iş yapmak manası aşikardır.İslamiyet insanlığa düşmanlık ve husumet telkin etmeğe değil, onu zulmetten nura çıkarmak için gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder