13 Mart 2018 Salı

ADNAN MENDERES

NATO’YA ÜYELİK
Pakta üye ülkelerin temsilcileri arasında yapılan uzun ve çetin müzakerelerin sonunda andlaşma sağlandı. Türkiye, 18 Nisan 1952 tarihinde üye oldu. Kuzey Atlantik Paktının ilk ve tek Müslüman ülkesi olan Türkiye’nin NATO temsilciliğine de Fatin Rüştü Zorlu getirildi. Toplantıdan sonra Paris büyükelçisine, Osmanoğlu Hanedanı’na mensup  insanların bazılarının Paris’te yaşadıklarını söyledi ve onlarla ilgilenip ilgilenmediğini sordu. Büyükelçinin, hanedan mensuplarının varlığından bile haberdar olmadığını görünce kızdı. “Sana 24 saat mühlet! Ya Osmanlı ailesinin adresi ile, ya da istifa dilekçenle gelirsin” dedi.
ŞEFİKA SULTAN
Büyükelçinin adresi bulup getirmesi üzerine onları ziyarete giden Menderes, Abdulhamid’in 80 yaşındaki hanımı Şefika Sultan ile 60 yaşındaki kızı Ayşe Sultanın ve hanedana mensup başka bazı hanımların bir bulaşıkhanede çalıştıklarını görünce ağlayarak Şefika Sultanın ellerine sarıldı.
“Anne ne olur affet bizi, geç geldik” dedi.
“Sen kimsin?” dedi Ayşe Sultan.
“Ben Türkiye Cumhuriyetinin başbakanıyım” dedi. 
Onun bu sözü karşısında, vatanından ayrılışından otuz yıl kadar sonra bir vatan evladını gören hanım sultanların sevinci, Adnan Menderes’i duygulandırdı. O anda hanedan mensuplarının vatana dönmelerini sağlamak için gereken her şeyi yapmaya karar verdi.
Memlekete döndüğü zaman ilk yaptığı işlerden biri Cumhurbaşkanı Bayar’a Paris’te yaşadıklarını anlatmak oldu. Ardından, Osmanlı saray hanımlarının Türkiye’ye dönmelerini sağlamak için af kanunu çıkarmak istediğini söyledi. Bayar, böyle bir teşebbüs duyulursa, bazı gazetelerin tahriki ile cuntanın ihtilâl yapabileceğini ima edince masasının üzerine bir zarf bırakarak dışarı çıktı. 
İSTİFA MEKTUBU
Celal Bayar zarfı açtığında ‘Analarının ve babalarının Fransa’da hizmetçilik yaptığı bir ülkenin başbakanı olmaktan utanç duyuyorum. İstifamın kabulünü arz ederim’ ifadelerinin yer aldığı imzalı bir dilekçe ile karşılaşınca şaşırdı. Cumhurbaşkanı çıkarılacak kanunu imzalamayı kabul etti, Menderes de istifasını geri aldı ve hukukçu danışmanlarına kanunun hazırlanması talimatını verdi.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder