27 Nisan 2017 Perşembe

RUH KONUSUNDA BİLGİ NİÇİN AZDIR?

"RUH HAKKINDA SİZE ANCAK AZ BİLGİ VERİLMİŞTİR"AYETİ OKUNUNCA,Müşrikler,PEYGAMBER (sav)'E SORMUŞLAR:"BU HİTAP BİZE Mİ MAHSUS MU YOKSA SİZDE BU HİTABA DAHİL MİSİNİZ?"diye sorunca Hz.Peygamber (sav):"Bilakis bize de size de ilimden pek az bir şey verilmiştir."buyurdu.Bunun üzerine "Ne tuhaf bir halin var.Bir gün "Kime hikmet verilirse , ona pek çok hayır verilmiştir(Bakara 2/269)diyorsun, başka bir gün ise böyle diyorsun "dediler.Bunun üzerine şu ayet nazil oldu:"Şayet yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz de arkasından yedi deniz katılarak(mürekkep olsa)yine Allah'ın sözleri (yazılarak)tükenmez"(Lokman 31/27). Yani onların söyledikleri batıl ve merduddur..Çünkü hadisin bilgisi, kadimin bilgisi yanında azdır.Kulların bilgisi sonlu,Allah'ın bilgisi sonsuzdur.
Büyüklerin birisi buyurmuştur ki:Evliyanın bilgisi peygamberlerin ilmine nisbetle yedi denizden bir damla gibidir.Peygamberlerin ilmi Muhammed (sav)'in ilmine,O'nun ilmi Hak Teala'nın ilmine nisbetle aynı şekildedir.
Şeyh Ebu Medyen hazretleri buyurmuştur ki:Hak Teala'nın verdiği bu az ilim bizim değildir, belki bizde emanettir.Bu ilmin bile çoğuna ulaşamamışız.Devamlı olarak cahilleriz.Cahile ise bilme iddiası düşmez"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder