29 Nisan 2017 Cumartesi

KAŞ GÖZ İŞARETİ İLE PEYGAMBERLE ALAY EDENLERİN AKİBETİ

Resulullah (s.a.v.) le kaş göz suretiyle, söz ile alay eden ve alaylarında ileri giden şan ve nüfuz sahibi beş kişiyi Cenab-ı Hakk aynı günde helak etmiştir.
1-Onlardan birisi Amr b. As(r.a)babası As b. Vail idi.Resulullah'ın (s.a.v.)arkasından onunla alay etmek için ağzıyla, burnuyla bir takım hareketler yapardı.Yağmurlu bir günde iki oğluyla birlikte bineği üzerinde giderken , oradaki vadilerden birinde konakladı.Ayağını yere koyar koymaz:"Beni bir şey soktu"dedi.Neyin soktuğunu aradılar bulamadılar.Ayağı deve boynu gibi şişti ve orada öldü.
2-Onlardan birisi Haris b. Kays idi.Bu adam tuzlu balık yemişti.Şiddetli bir susuzluğa düçar oldu.Karnı patlayıp yarılıncaya kadar su içti ve olduğu yerde öldü.
3-onlardan birisi Esved b.Muttalip b.Haristi.Kölesi ile birlikte yola çıktı.Bir ağacın gövdesine yaslanmış vaziyette iken Cebrail (a.s)geldi ve başını ağaca vurmaya başladı.Kölesinden yardım istedi."Ben sana kendinden başka bir şey yapan görmüyorum"diye cevap verdi.O da olduğu yerde öldü gitti.
4-Onlardan birisi Esved b.Abdiyeğus'tu.Ailesinin yanından ayrılıp sefere çıktı.Samyeline kapılıp yüzü kapkara oldu.Ailesinin yanına döndüğü zaman onu tanıyamadılar ve kapıyı yüzüne kapadılar.ölene kadar da evine sokmadılar.Hz.Peygamber (s.a.v.)'in dayısının oğludur.Müslümanları gördüğünde onlarla alay ederek arkadaşlarına:"Bakın, yanınıza kisra ve Kayser'in devletlerine varis olacak krallar geliyor"derdi.Çünkü sahabilerin giysileri eski-püskü, geçimlerini ise zor sağlıyorlardı.
5-Onlardan birisi Halid (r.a)'ın babası Ebu Cehil'in amcası Velid b. Muğire idi.Bir seferinde çalımlı çalımlı yürürken ok yapan bir adamın yanında durdu elbisesine bir ok takıldı.Kibrinden dönüp oku çıkarmadı.Ridasının ucunu omuzuna atmak için kuvveetle çekince ok bileğindeki damara isabet etti ve onu kesti.Kan durmak bilmedi ve nihayet öldü."SENİNLE ALAY EDENLERE KARŞI BİZ SANA YETERİZ"(Hicr 95 ayeti)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder