27 Nisan 2017 Perşembe

KORKU MU? ÜMİT Mİ?

Bir mümine faydalı olan korku mu? ümit midir?.Ahiretine hangisi faydalıdır? gibi sorular akla gelebilir.Bu hususta denmiştir kiKorku , ümitten önce gelir.Çünkü Allah teala , cennet ve cehennemi yarattı.Ama cennete , ancak cehenneme uğradıktan sonra ulaşabilirsin.
Kulun öne alması gereken , korkudur.Çünkü aslolan odur.Bozuk düşünceler gönülden ancak korku sayesinde tahliye edilir.Ümide sebeb olan ,Allah'ın geniş rahmetinin  gazabından önce gelmesi, buna ters düşmez.Çünkü o asıldır.Korkunun ise Allah'ın zatına değil , sıfatlarına nisbetle var olması gerekir.Bu sebeble bir hadiste buyurulmuştur:"Eğer kul Allah'ın ne kadar merhametli olduğunu bilseydi, hiçbir haramdan kaçınmaz.Allah'ın azabının miktarını bilmiş olsaydı , o zaman da kendini yiyip bitirirdi."Yani Allah Tealaya ibadette kendini helak eder ve hiçbir günaha teşebbüs etmezdi !
Bağışlanmanın bir çok yolu vardır.En büyüğü aşk ve muhabbettir.Çünkü Allah Teala insanları ve cinleri ilahi marifete  ve rabbani cezbeye ulaştıran ibadet/kulluk için yaratmıştır.
Hafız şöyle der
Altı yönden günah denizinde gark olmuşsam da,
Aşka aşina olursam rahmete gark olanlardanım.
SUFİ MEZHEBİ OLMAYAN KİŞİDİR" denilmiştir.Yoldaki kişi ise Rahman'ın iki parmağı arasındadır.İzafetlerden kesilip kurtuluncaya kadar halden hale, emniyetten korkuya ve tersine döner.İzafetlerden kurtulunca  hali mutedilleşir, ilminin ve amelinin terazisi, istikamet kazanır.Allah Teala'ya , kendisine yakin yani ölüm gelinceye kadar ibadet eder. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder