25 Aralık 2016 Pazar

TASAVVUFİ CEVAP(İbrahim HAS)

Ey Dost,Evliyaullahınr  hallerini dilden işitenlerin ve tasavvuf kitaplarndan okuyanlrn öğrendikleri irfansohbetinden ibarettir.Bu sözlerin irfan mülkü olduğunu zannetmemelidir.Hakiki irfan söz değildir.Bu o sözler ,evliyaullahın kendi halleridir.bu sözler,ne söyleyene,ne de işitene zerre kadar faydası yoktur.Belki zararı ardır.Sohbette bir halin sırrını işiten ,bu böyleymiş der kalır.
Halbuki bir şahıs Hak derdine düşerek hale erişmişse o zevk onun hali olur.
Şimdi anlaşıldı ki,Allah ariflerinin hallerini lisana getirmekle hale erişilmez.irfan hasıl olmaz ve Hakk’a erilmez.İlla onların hali sende hal olmalıdır.
Kemal davasında bulunanlar,evliya sohbetlerini ezberleyerek irfan iddiasında bulunan kişilerdir.Onlar,sözehlidir.Söz ehlinin sözden başka nesnesi yoktur.Hakkal yakini hal edememişlerdir.Ondan haberleri yoktur.İrfan sözleri onların sadece dilindedir.Özünde değildir.Söz öğrenip söylemek hal değildir.Sözde davada bulunan şahıs ,şeriatı terk etmiş demektir.Zira nefsine uymuştur.ve ilhade meyletmiştir.İrfan diye nice saçma sapan kelma yeltenir.
Şeriatsız irfanın ilhad olduğu açıktır.İrfan şeriat ile makbuldür.Allah Teala”Hatta daha da şaşkındırlar”(Araf /79)buyurmuştur.Çoğu kişi bu ayette belirtilen sırların aşağısına dahildir.
Amma kim perhiz,riyazet ve mücahedeyle zevkle ve vicdanla,halinde hakiki imanı bulmuşsa,onun ubudiyeti tahkike ermiştr.O kişi hakiki tevbeyle kaim olmuş olup zühdünü riayet ederek hakkel yakinde Hakk’ın aynası olmuştur.”Allah adaleti ayakta tutarak şu hususu açıklamıştır ki ,kendisinden başka ilah yoktur”(Ali imran 18)sırrının cemali ,Hazret7in perdelerinden tecelli ediponun gönül aynasında nur salmıştır.O artık irfan memleketinin malikidir.Hakikate ruhsat bu memlemeketten verilmiştir ki burası,”Muhammedi mülk”dür.

Arifi billah denilen kişi budur!İrfan,vicdani zevk ile tecelli ile elde edilr.Yoksa irfan sözleri öğrenmekle arif olunmaz.Söz ile kemal iddia edenler,heva ehlinin akılsızlarındandır.onlardan kaçınmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder