7 Haziran 2022 Salı

HAZRET-İ ALİ EFENDİMİZ SİYASETTE NİÇİN BAŞARISIZ OLMUŞTUR? SORUSU

 Bu soru zaman zaman insanların aklına gelebilir.İlim şehrinin kapısı olan velayet mertebesindekilerin şahı olan bu zat niçin siyasette başarılı olamamıştır.

"Başarılı olmak" kavramının ölçüsü bugün için siyasi iktidarı ele geçiren olarak görülürse başarılı olmak kavramı tartışabilinir.Zulümle de iktidarı ele geçirmek mümkündür? Keza , siyaset sahnesinde mutlaka başarılı olunacak diye bir netice yoktur.Çünkü Hak Teala'nın istekleri tecelli edecektir.Tecellileri bir hikmetin gereğidir.Ve bu hikmet insanlar' için meçhuldür."Kötü sandığımız iyi, iyi sandığımız kötü" olabilir.Haktela bunu "Şer sandığınızda hayır, hayır sandığınız şer olabilir" düsturuyla açıklamıştır.Burası Hak teala'nın özel sahasıdır.Bu konuda şu düşünce isabetlidir:Hz.ali efendimiz kadere razıdır.Hz.Ali efendimzin kaza ve kadere vukufiyeti mevcuttu.bu nedenle hak Teala'nın takdirine asla itiraz etmedi.Olacağı  biliyor, olmuşların önlenemeyeceğini anlıyordu.

İbni Arabi hazretlerinin "Eş- şeceretül Numaniyye fi devletül Osmaniyye" isimli eserin mukaddimesinde Hz.Ali efendimizin Abbasi halifelerinin sonuna kadar ceraya edecek tarihi hadiseleri aynen yazıp bildiği gerçeği karşısında "siyaseti bilmiyor" denilemez.

Efendimiz (SAV), Hz.Ali(KS) için "Sen ahdini bozanlarla, dinden imandan sıyrılanlarla , cehennem odunu olacak olan zalimlerle harp edeceksin" demiştir.

Hz.ali efendimiz Kaza ve kaderin mahkumudur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder