3 Nisan 2022 Pazar

MÜSLÜMANLIK

 Her dinin esasında ilahi iradeye iştirak ve ona teslim oluş vardır.bu halin gerçek gayesi , ruhun yükseltilmesidir.Buna ahlaklılık denir.Bütün dinler, insanların ahlakını yükseltmeye çalışmışlardır.Ahlakta ise pekçok dereceler ve sonsuz basamaklar vardır.En alt basamaklar, başkalarına zarar vermemekten, karıncayı dahi incitmemekten başlar.En yukarılarda ise onun Allah iradesiyle kucaklaştığı görülür.Her din ahlakında bulunması şart olan esaslar vardır ki onlarsız herhangibir ahlak sistemi dini sayılamaz.Bu esaslar;ilahilik temeline dayanan MENFEATSİZLİK, SONSUZLUĞA UZANMA,AŞK VE SAMİMİLİKTİR.

Menfeatlar, hırslarımızın zehirli yemişleridir.Menfeatla dostluk kuran gece gündüz ibadette de olsa Allah'a dost olamaz.Bunda dini yükseltme veya cemaatı kurtarma gayesini kalkan olarak kullananlar en büyük riyakarlardır.Onlar en büyük günahkarlardır.

Sonsuzluğa uzanmayan hareket de Allah'a götüremez. Sonu olan hareketler ve tatminler tükenen istekler dünya hayatımızın düzenini sağlayıcı olurlar; lakin onlar mukadderatımızı gerçek gayesine ulaştırıcı değildir.İstek bir tatminle giderilir.Sonsuz servet, sonsuz devlet, sonsuz şöhret Allah7a yolculukta bir karınca adımı kadar bile ilerletmez.Hatta sonsuz ilim, sonsuz sanat bile , ilahi eşikten atlamasını bilmeyenlerin sırtında kabus gibi bir ağırlıktır.Gerçek sonsuza varmak için , servetsiz, devletsiz,şöhretsiz , teknik hırsından kurtulamayan ilimsiz , sanatsız sonsuzu istemek geliyor.

Aşk olmadan insan gibi yaşamak boş bir iddiadır.Aşkı anlamadan doğrudan doğruya kaidelere bağlanmak taassup denilen körlüğe götürür.Allah'la dostluk bırakmaz. "Aklı sat da aşkı satın al" diyen  Mevlana insanı Allah7a götüren vasıtayı tavsiye etmiştir.

Samimilik, dindarlıktan hiçbir zaman ayrılmaz.İnsan samimiliği kaybettiği anda Allah'dan uzaktadır.Samimilik , kendi ruhunun derindeki yaşayışını hareketleriyle ve bütün iradesiyle takip etmek, bir başka deyişle kalbinin yolundan yürümek demektir.Hayat hazlarına ve başarı cilvelerine haris olanlar kendi kendilerine olduğu gibi görünmekten korkarlar.Blondel diyor ki."Her günah affedilir, yalnız nefsine karşı samimiyetsizlik günahı affolmaz"

AŞK HİÇBİR ZAMAN BÜYÜK KALABALIĞIN HAYRANLIĞI İLE KUŞATILMAMIŞTIR.O BİLAKİS IZDIRABIN DOSTUDUR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder