27 Nisan 2022 Çarşamba

FRANSIZLAR BİZDEN DAHA FAZLA DİNDAR MIDIR?

 1933 yılı itibarı ile nüfusu 41 milyon olan Fransa'da halkın bir milyonu Protestan,275 bini Musevi geri kalanın tamamı Katoliktir.40 milyon Katoliğin tamamının dindar olduğu söylenemez ancak dindar olmayanlar hayatlarında hiç olmazsa üç defa -çocuklarını vaftiz etmek, evlenmek, gömülmek, yahut akraba ve ehibbadan birini görmek için -kiliseye giderler.Bu nedenle Fransa'da kilise , milli hayatın bölünmez, ayrılmaz bir lazımesidir.

Kendi ülkemizin insanına baktığımızda dini yaşamayanlar Cami'ye ömürlerinde sadece bir kez -ölümünde cenaze namazı için- girerler.Hatta ölenin ahbab ve dostlarının bir kısmı namaza iştirak etmeyip dışarıda bekleşirler.

Katolikliğin Fransada manevi vaziyetinin sağlamlaşmasındaki muhtelif sebebler nazara alınacak olursa;

1-Fransa'da cumhuriyet rejimi başladığı zaman kilise Cumhuriyet düşmanları ile birleşmek hatasında bulundu,bu nedenle Cumhuriyet taraftarı olan halk kitlelerini darılttı.Halbu ki fransız köylüsü köyünde bir kilisenin ve bir papazın bulunmasını, ancak bu papazın siyasete karışmamasını ister

2-Fransada kilisenin devletten tefriki , dinin, kendi mutekitleri(inananları) elinde muhafazasını temin etti.Kiliseyi devletten ayıran kanun , papazları bir derecede fakirleştirse de onların halk nazarında saygılarını artırmıştır.

3-Papalık, umumi halkın itibar ettiği spor gibi umumi alaka ile karşılanan hareketelere iştirak ederek bu sayede gençlik üzerindeki nüfuzunu idame eylemiştir.

4-Umumi harp.Daha önceden inkarcı olan münevver insanlar, yaşadıkları ekonomik sıkıntı ve can korkusu nedeniyle dine dönüş yapmışlardır.

Fransa'da her bin kişiye bir ruhani reis düşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder