9 Mart 2019 Cumartesi

ŞAKİKİ BELHİ'NİN HALİFEYE NASİHATI

ŞAKİK-İ BELHİHAZRETLERİNİ hicaz'a seyahet ederken Bağdat'ta halife Harun Reşit  sarayına davet edip nasihat ister:Aralarında şu konuşma geçmiştir:
-Sen Şakik-i zahidmisin?
-Şakik benim,fakat zahid değilim.
-Bana bir nasihat ver
Cenab-ı Şakik:Ağah ol ki, Hak Teala hazretleri seni cenab-ı Sıddık'in makamına oturtmuştur.;senden sıdk ister.; vecenab-ıFaruk'un makamına oturtmuştur, Senin Hak ile batılın arasını tefrik etmeni talep eder.Ve cenab-ı Zinnureyn'in makamına oturtmuştur; senden haya ve kerem ister.Ve Hz.Murteza'nın makamına oturtmuştur; senden ilim ve adl ister.
Harun:Daha nasihat et
Cenab-ı Şakik:Hak teala hazretlerinin  bir hanesi vardır ki adına "cehennem" derler;seni onun kapıcısı yapmış ve sana üç şey vermiştir ki mal,kılıç ve kamçıdır.Ve sana demiştir ki:"Halkı bu üç şey ile cehennemden uzaklaştır".Sana müracaat eden her hacet sahibinden malı esirgeme; ve her kim ki Hakk7ın fermanına muhalefet ederse , onu bu kamçı ile tedip et; ve her kim ki birini öldürürse , akrabasının izni ile onu bu kılıçla kısas et.Ve eğer bunları yapmaz isen ,ehli cehennemin en önünde bulunursun.
Harun:Daha nasihat et!
Cenab-ı Şakik:Sen bir  pınarsın ve valilerin ırmaklardır.Eğer pınar berrak olursa , irmağın bulanık olması ona zarar vermez.velakin pınar bulanık olursa , ırmağın berraklığından faide hasıl olmaz.
Harun:Nasihatınıza devam ediniz
Cenab-ı Şakik:Eğer bir sahrada helaka yakın derecede susamış olsan ve o sırada bir bardak su bulacak olsan kaça satın alırsın?
Harun:Ne isterlerse veririm
Cenab-ı Şakik:Eğer ancak mülkünün yarısı mukabili satsalar
Harun:Veririm
Cenab-ı Şakik:Eğer sen o suyu içsen  ve idrarın tutulup belv edemesen ve helak derecesine gelsen , birisi o sırada sana dese ki :Ben sana bir ilaç yaparım ,amma mülkünün yarısını isterim.Ne yaparsın?
Harun:Veririm
Cenab-ı Şakik:İmdi, kıymeti içip çıkaramadığın bir bardak sudan ibaret olan mülk ile niye iftihar ediyorsun.
Harun ağladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder