19 Mart 2019 Salı

MEVLEVİ VİRDİ

Resulü Ekrem Efendimiz (sav)'den intikal eden örnek dualara göre evliyayı kiram kendi yollarına uygun dualar tertip etmişlerdir.
Belli vakitlerde muntazaman ve devamlı okunan dualara "virdi" veya virdler manasına "evrad" denilir.Her büyük şeyhin özel ilahi ilham  ve işaretlerle tertip edip okumayı adet edindiği , müritlerinin  de muntazaman okumaya devam ettikleri virdler vardır. Şeyh efendinin ismiyle anılır.Evradı Mevlena yahut evradı Mevleviyye,Evradı Cerrahiyye,evradı Şazeliyye gibi.
Bu virdler şeyhe gelen ilhamlar üzerine düzenlenmiştir.Efendimiz (sav) azda olsa devamlı yapılan ibadetin,çokda olsa devamlı yapılmayan ibadetten makbul olduğunu ifade buyurmuştur.Bu yüzden ibadet ve duaların devamlı olmasına dikkat edilmiştir.
Mevlana Efendimizin de bazı sure, ayet ve Peygamber Efendimizden gelen bazı dualardan tertip ettiği  ve okuduğu bir virdi vardır.Hz.Mevlanayı sevenler ,onun yolunda gidenler  onun bu mübarek dualarını asırlardır okuya gelmişlerdir.Bu nedenle evrad için; mevlevi adap ve erkanının başlangıcını teşkil etmektedir, denilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder