26 Haziran 2018 Salı

KUR'AN SURELERİNİN FAZİLETLERİ

İHLAS SURESİNDE ihlas mefhumu ile ilgili bir tek kelime yoktur.Niye adına ihlas denmiş .Çünkü mealen olmasa da Allah, Sure-i  İhlas'a , onu okuyana ve dinleyene halisiyyet kazandırma muhassenatı vermiş tir.Bu yüzden çocuklar kolayca ezberler.
RAHMAN SURESİ için "Arusu-l Kur'an" derler.kur'anın gelini.Neden?İçeriğinde gelinlikle, düğünle alakalı bir ayet yoktur içinde.Eski dergahlarda dergah canlarından biri göçtüğü zaman , yedi akşam üst üste Sure-i rahman okuturlardı.Çünkü derviş ölmez, hayatını Allah için geçirmiştir, dünyasını da Allah için değiştirmiştir.Onun için o düğündür, bundan dolayı böyle denmiştir.
MÜLK SURESİ;niye akşam namazlarında okunması daha makbuldür? Ayrıca Malik olmakla , sahip olmakla alakalı bir ayet yok içinde.Sure-i Mülke devam eden mülk sahibi olur.Allah o sureye öyle bir muhessanat vermiştir.
VAKIA SURESİ  rızkı açar.İçinde rızıkla alakalı bir ayet yoktur.Cuma suresi içinde vardır"Vallahü Hayru'r Razıkin"" diye bitiyor sure .Niye o okunmuyor da Vakıa suresi okuyoruz rızk için .Bunlar Efendimiz (sav)Den öğrendiklerimizdir.
Bir derviş uzun süre rüya görmez ise Şeyhi ona Sure-i Yusuf'u okutur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder