16 Eylül 2017 Cumartesi

BÜYÜK İŞLERDE KÜÇÜK ADAMLARDAN YARDIM İSTEMEK


BÜYÜK İŞLERDE KÜÇÜK ADAMLARDAN YARDIM İSTEMEK

Altı yıl önce suriyede işler karışıp insanlar kaçışmaya başlayınca bir can ,Azizim NecibSultanıma bu konuyu sormuştu.Sultanımın o günkü beyanı”Evlad ! Esed’ebir şey olmaz”.Bu sözü Devlet Başkanı Hafız esed’in makbul bir kişi olduğu şeklinde algılamamak gerekir.Sosyal olaylarda,Li hikmet’in denilen hikmet gereği olan şeyler ceryan eder.Bunları ise ancak HakTeala’nın aziz kulları görebilir ve müsaade edilen miktarca ehline söylenilir.Bu nedenle bir ulusun kaderini ilgilendiren zahiri konularda mutlaka idarecinin ,millet adına karar verirken maneviyatla birlikte istişare ve hareket etmesinde yarar vardır.Aksi halde dayak yiyeyerek gerçekleri öğrenmekte bir yoldur amma hiç tercih edilmemelidir.Çünkü yenilecek dayak,en hafifinden siyasi hayata mal olabilecektir.Bugünkü haberlerde Cübbeli,Meclisin savaş kararı aldığı rüyasını gördüğünü ifade etmiştir.Be mübarek! radar ve görüntü makinenen  etkinse daha ötesini de söylesen ya.Nasıl olsa Peygamberi ve getirdiği kitabı yalanlayanlar hemen söyliyecekler:”Rüyalarla devlet idare edilir mi?kafayı yemiş! Gibi  bir yığın hezeyanlar olacak.Sabırla beklemek gerek.Çünkü Reisimiz çok büyük laf etmişti:Tekkeye mürit aramıyoruz diye.Aradığını sabırla bekleyelim.

Hükemadan Büzürcümhür’e “Sasaniler’in içinde senin gibi birisi olduğu halde nasıl oldu da işleri bu şekilde karıştı?” diye sorulduğunda şöyle cevap vermiştir:”Büyük işlerde küçük adamlardan yardım istediler.Dolayısıyla işleri bu halegeldi.”

Şeyh Sa’didemiştir ki:

Ey Padişah,eğer nasihatımı dinlersen,

Hiçbir kitapta bundan daha iyi nasihat yoktur.

Memuriyet akıllı insan işi değilse de ,

Sen akıllıdan başkasına memuriyet verme.

Hallacı Mansur hakkında da kafa karışıklığına düşmüşler, hakikatı yalanlayıp katline fetva vermişlerdi.Dolayısıyla da işleri darmadağın olmuştu.O kadar ki , vezirin makamı yakılmış ve vezir katledilmişti.Sonra iş halifeye kadar ulaşmış, ona da yapılacak olan yapılmıştı.
Alimlerin sultanı Hz.Mevlana CelaleddinRumi’nin babası hakkında kafakarışıklığına düşmüşler, onu Belh’den sürmüşlerdi.Akibet Cenab-ı Hakk’da onları yerlerinden sürgün etti., onların köklerini kazıyacak bir düşmanı musallat edip acı bir azap tattırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder