1 Ekim 2022 Cumartesi

GIYBET

 Dinimizde hiçbir sebep yokken bir Müslümanı zem ve gıybet etmek şiddetle haram kılınmıştır. Hak Teala Hazretleri Hucurat suresinin 12. ayetinde: "Birbirinizi gıybet de etmeyin. Hiç sizden biriniz ölü kardeşinizin etini seve seve yer mi? Elbette bundan tiksinirsiniz. O halde Allah'tan korkun! Şüphesiz ki Allah tevbeleri kabul edici ve acıyıcıdır." buyuruyor ki, bununla gıybetin derece derece çirkinliğine işaret etmektedir. Bir defa ölü eti yenmez. Hele bunu seve seve yemek olacak iş değildir. İşte bir din kardeşini zem ve gıybet etmek, ölen kardeşinin etini seve seve yemek kadar çirkin ve haramdır. Müslümanlar bundan son derece kaçınmalıdırlar.

Fakat meşru bir sebepten dolayı bir kimseyi zem ve gıybet etmek haram değildir. Mesela fasık ve sapık bir kimsenin zemmi mübahtır. Onun kötülükleri başkalarına da söylenebilir. Ta ki ibret alsınlar da onun gibi yapmasınlar.

Ulema hadis rivayet eden ravileri didik didik edercesine incelemiş; kendilerinde ufak bir gayri meşru hareket gördülerse bunu samimiyetle beyan Etmekten çekinmemişlerdir. Filan yalancıdır, filan Şiidir ilh... demişlerdir. Zahiren zem ve gıybet gibi görünen bu hal hakikatte kat'iyen zem sayılmamış; bilakis bildirilmesi farz bir vazife addedilmiştir. Zira böyle yapılmasa hadisin doğrusu ile uydurmasını birbirinden ayırmaya imkan kalmazdı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder