11 Kasım 2021 Perşembe

İNSANDAKİ BENLİK

 Benlik, insanda iki şekildeolabilir.Birincisi, gerçek anlamda varlığı Hakk'a verdikten sonra kendinde oluşan benlik ki bu hakiki benliktir, ikincisi ise varlığı sahibine vermeden benlik iddiasında bulunmaktır.

Bunlardan birincisine örnek hallac- mansur, ikincisine örnek Firavundur.

Enel Hakk dediği için asılmak Hallac'ın kaderiymiş.Yazıcıza Mehmet efendi buyurmuştur ki:Ene'yi hüveye çeviriverse" yahut "Enfüsten çıkartıp afaka hasrediverseydi kurtulurdu" demiştir.Enfüsle afak birbirinin aynasıdır.Çok kimse işin aslını bilmediği için "Benim" denmesini hazmedemez.Fakat fayba inanan çok olduğundan "O" dendiğinde herkes kabul ediverir.

İnsanın dünyada rahat edebilmesi için karşısındakine hitap edercesine "Ente", yani "Benim " yerine "Sensin" demesi çok daha iyidir.Ente sosyal dayanışmayı ve yardımlaşmayı doğurur.

Ene diyenler, bunu gerçek anlamıyla söyliyemiyorlarsa , sahiplerini bilmedikleri için şirke düşmüş, buna karşılık "Ente" diyenler kendini karşısındakinde gördüğü için şirkten kurtulmuş olur.İşte mümin müminin aynasıdır hadisinin anlamı ve izahı budur.Ayna olmasa insan kendini görebilir mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder