20 Kasım 2021 Cumartesi

GENEL KARAKTER İTİBARI İLE İNSANLAR

Genel karakter itibarı ile insanları üçe ayırmak mümkündür.Bu üç ayrımı temsil eden el aletleri ile  konu örneklendirilirse bu üç el aleti:Keser...Testere...Rende'dir.Üçüde marangoz aletidir.
"Keser" ile tahta yontulurken yonga hep yontanın önüne düşer.Bu karakterde olanlar hep kendilerine yontarlar, egoist oldukları için cemiyette pek sevilmezler.Dünya hayatında makbul kimseler değildir.
"Testere" ile odun kesilirken talaş testerenin çekilişi esnasında öne, itilişi esnasında karşıya düşer.Bu insanlar cemiyette birincilere göre makbuldür.Zira kendi menfeaatını düşündükleri kadar , karşısındakinin de menfeaatını düşünür ve paylaşmasını bilirler.
"Rende" aleti yongayı hep karşıya atar.Bu karakterde olan insanlar daima vericidirler.Bu gurupta olanlar ehli tevhiddir.Bunlar attıkları yonganın daima karşıya gittiğini ,karşıdan gelen yongalarında kendi önüne düşeceğini bilirler.Bu hususta "Her kim iyilikle gelirse ona on katı verilir"(6/160)ayetine inanmışlardır.Bu alışverişin daha makbul olabilmesi için daha fazlasını almak ümidi gütmeksizin ,içten, Allah için şeklinde olması gerekir.Allah için verilen her şey fazlası ile döner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder