9 Mayıs 2019 Perşembe

TESBİH NEYE SEBEBDİR

Yunus peygamber, (a.s), kendisini dinlemeyen kavmine kızdı, öfkelenerek ilahi emri beklemeksizin kavmini terketti ve muhtemelen Basra körfezinde bir dolmuş gemisine binerek uzaklaşmak istedi. Gemi girdaba girdiğinde yolcular dediler ki "İçimizde uğursuz birisi var. Muhtemelen efendisinden kaçmış bir köle olabilir". Aralarında kur'a çektiler. Kur'a Yunus (a.s)'a isabet ettiğinden onu denize attıılar ve bir balık(Balina) onu yuttu. Balık karnında zulmet içinde bir müddet yaşadı tesbihi
nedeniyle Hak Teala onu bu zahmetli yerden kurtardı. Eğer tesbihatı olmasaydı kıyamete kadar o balığın karnında yaşayacaktı.
Tesbih Hak Teala'yı O'nun mukaddes isimleri ile anmak ve O'nu yüceltmektir. Tesbihat nedeniyle balığın karnı gibi olan bu vücud dünyamızda mahbus olan ruhumuzu, nefsin elinden kurtarmak mümkün olabilir.
Tesbih, ruhun , nefsin elinden kurtulmasına vesile olan bir ibadet türüdür. Lisanen ve kalben ve fikren Hakk'ı tenzih ve tesbih etmek, nefsin tasarrufatına karşı sabretmek suretiyle vaki olan tesbih ve tenzih derecesinde değildir. Zira evvelki tesbih ve tenzih kolay; ve sabır suretiyle olan tesbih ise tesbihi fiili olup, gayet güçtür. Sabretmek suretiyle olan tesbihi fiili, süruru ruhaninin anahtarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder