29 Mayıs 2019 Çarşamba

ZEVKSİZ İBADETLER

Bir kimse Hz.Şuayp (a.s)'a geldi.Dedi ki:Ey Şuayp, ben çok günah içindeyim ancak yaptığım bu günahlardan dolayı Hak Teala beni ayıplamıyor? deyince Hak Teala vahy ile Şuayb (a.s)'a buyurdu ki:"Ben azimüşşan kullarımın kusurlarını ve ayıplarını çok örtücüyüm. Onu muahezem alameti olarak, içinde bulunduğu ibtilası hakkındaki sırların hepsini söyleyemem; ancak 6 sırrı söylerim ve bir alemeti gösteririm.
Bir nişan odur ki , onu muaheze ediyorum.O ki oruçtan ve duadan taat tutar. Namazdan ve zekattan ve onun gayrinden; fakat bir zerre zevki can tutmaz"Yani kalbinde asla manevi lezzet hissetmez bunları bir adet tarzında yapar, bir feyzi batıni incizabı ruhani hissetmez. Münacaat ederken gözünden bir damla yaş dahi gelmez.Açlık asabiyet verir ve nefsinde şuna buna gazap hisseder. Bu hal, günahlarından dolayı onu azarladığımın alametidir.
Ortada cevizler çoktur amma iç yoktur. Taatlar meyve vermek için zevk lazımdır. Dane ağaç vermek için iç lazımdır.İçsiz dane ne zaman fidan olur?cansız suret hayalden gayri olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder