24 Mayıs 2019 Cuma

ALLAH C.C'IN İNSANLA BERABERLİĞİ

"HER NEREDE OLURSANIZ o (ALLAH) SİZİNLE BERABERDİR.."(Hadid 4)
Bir çok müfessir bu ayeti tevil ederek ,mecaz kabul etmişler. Allah'ın zatı değil de onun bilgi ve kudretinin insanlarla beraber olduğunu iler sürmüşlerdir. Hz.Mevlana bu beraberliği zat olarak düşünmektedir. Hz.Mevlana gibi düşünen İmam Şarani hazretleri şöyle demiştir: "Her ne kadar Allah'ın kulları bilmesi, görmesi ve sözlerini duyması bakımından "Onlarla beraberdir" demek edebe uygun ise de, ilim vb. sıfatların ayrı düşünülmesi caiz olmayacağından, zat olarak beraberliği daha doğrudur.
Allah'ın sıfatlarının hikmetini ise Hz.Mevlana şöyle açıklamaktadır:
Allah'ın ru'yet ve müşahedesinin her an senin üzerinde olduğunu anlayasın diye kendisine "Basir" ismini verdi.
Yine çirkin sözlerden kulağını koruyasın diye "Semi" ismini; Allah'ın her şeyi bildiğini anlayasın ve yer yüzünde fesat çıkartmayasın diye  kendisinin "Alim"olduğunu haber vermiştir.
Allah'ın peygamberler ve velilerin ruhları ile beraberliği, ayak takımı ile olan beraberliğine benzemez. Bir padişahın yakınları ile olan beraberliği, seyisler, köleler  ve eşekçiler ile olan münasebeti gibi değildir. Mademki Allah her kesle beraberdir, o halde Allah'ın verdiği beraberliği ara. Bir müderrisin yeni başlamış bir talebe ile beraberliği, ilerlemiş talebe ile beraberliği gibi olmaz. Anlayana bu kadar yeter. Allah ile beraber olmak, hiç bir zaman O'nunla aynı olmak anlamına gelmez. Tekamülün en yüksek noktasında daha Allah ayrı, kul ayrıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder