27 Mayıs 2019 Pazartesi

SEYRÜ SÜLUK PSİKOLOJİK BİR OLAYDIR

Müridin tarikat çerçevesinde yapmış olduğu ibadet, dua, riyazet, mücahede, halvet, tefekkür v.s neticesinde, ruhun tedrisi olarak saflaşması ve ilahi hakikatları kavramasına mani olan perdelerin kalkıp asli berraklığını kazanması demektir. Bütünüyle ruhi bir hadisesi olduğu için, seyr ü süluk anında salikin yaşadığı halleri tam olarak anlatmak mümkün değildir. Riyazet ve mücahede ile nefs, pisliklerden arınır ve temizlenir. Riyazet ve mücahede nedeniyle nefs kolaylıkla iradeye ram olur hale gelir. Binici eğitimli ve usta olunca, nefis atının şaha kalkması binicisini korkutmaz.
Riyazet ve mücahedenin önemi şu ayette dahada açığa kavuşur: "Ayetlerimizi yalanlayanlara  ve onları kabul etmeyi kibirlerine yediremeyenlere, göklerin kapıları elbette açılmaz. Ve deve iğne deliğinden geçinceye kadar onlar cennete giremezler.Biz suçluları işte böyle cezalandırırız" (Araf 40)
Deve gibi büyük olan nefs asla Allah'a varamaz. Riyazet ve mücahede ile iplik gibi inceltilmesi gerekir. Bu da Hak Tealanın izin ve yardımı ile mümkün olur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder