28 Temmuz 2017 Cuma

KUR'ANDA SEÇİLEN KİŞİ TARİFLERİ:KENDİSİNE ZULMEDEN-ORTADA OLAN-HAYIRDA ÖNE GEÇENLER

fATIR SURESİNİN 32 nci ayetinde:"SONRA KİTAB'I, KULLARIMIZ ARASINDA SEÇTİKLERİMİZE VERDİK.ONLARDAN(İNSANLARDAN)KİMİ KENDİSİNE ZULMEDER, KİMİ ORTADADIR, KİMİ DE ALLAH'IN İZNİYLE HAYIRLARDA ÖNE GEÇMEK İÇİN YARIŞIR.İŞTE BÜYÜK FAZİLET BUDUR"buyurulmuştur.
Bu ayeti kerimede tarif eden seçilmiş(ıstıfa) üç gurup vardır.KENDİSİNE ZULMEDEN-ORTADA OLAN-HAYIRLARDA ÖNE GEÇMEK İÇİN YARIŞAN.
KENDİSİNE ZULMEDEN tabirinde işaret edilen ZALİM kişi ile kendi nefsi arasındaki zulumdür.Hz.Ömer efendimiz minberde Peygamberimiz (sav)7in "Bizim öncülerimiz öndedir.muktesıdlarımız tutulmuştur,zalimlerimiz bağışlanmıştır"buyurduğunu duyurmuştur.
Bu üç gurubun kimler olduğu hususunda sayısız tarifler yapılmıştır.Bu tariflerden  bazıları:
Bunlar;Kur'an okuyan,Kur'anı okuyup onunla amel eden,Kur'an okuyup onunla amel edip onu öğretendir demişlerdir.
Zalim malıyla müstağni olan,"muktesıd" diniyle müstağni olan  ve "sabık" da Rabbiyle müstağni olandır.
Yahut zalim Allah'a adet ve gaflet üzere ibadet eden,muktesıd Allah'a rağbet ve rahbet üzere ibadet eden,sabık heybet üzere Allah'a ibadet edendir demişlerdir.
Yahut zalim helal saymayıp haram olduğunu da inkar etmeyerek masiyetleri işleyen;muktesıd  yani ortada olan kişi taatlardan farz ve vacibden başka bir şey yapmayan,;sabık yani hayırda yarışan kişi ise tati çok yapıp masyetlerden kaçınarak bu konuda zirveye ulaşandır demişlerdir.
Yahut Zalim haramı terk eden,muktesıd şüpheliyi terk eden,sabık yani hayırda yarışan mübahları terk edendir demişlerdir.
Yahut zulmeden kişi yeterli azıktan fazlasına talip olan kişi,ortada olan yeterli azığa talip olup fazlasını istemeyen kişi ,hayırda yarışan kişi Allah'a tevekkül edip bütün gayret ve gücünü Allah'a ibadet yolunda harcayandır.
Yahut zulmeden kişi faydalanmak için dünyaya talip olan kişi,ortada olan kişi zevk ve lezzet için dünyaya talip olan kişi,hayırda yarışan kişi ise zühd ve takvadan dolayı dünyayı terk eden kişidir.
Yahut zalim kişi,nefsinin hazzından terk ederek nefsine zulmeden zahid,ortada olan arif,hayırda yarışan kişi ise muhibdir.
Yahut zulmeden kişi bela esnasında feryad eden,ortada olan kişi belaya sabreden,hayırda yarışan kişi beladan zevk ve lezzet alan kişidir.
Yahut zulmeden kişi dünyaya meyleden,ortada olan ahirete ,hayırda yarışan kişi ise Mevlaya meyledendir.
Yahut kendine zulmeden kişi nefsiyle cömertlik eden,ortada olan kişi kalbiyle cömertlik eden, hayırda yarışan kişi ise ruhuyla cömertlik edendir.
Yahut kendine zulmeden kişi ilmel yakin,orta olan kişi aynel yakin,öne geçen kişi ise hakkal yakin olanlardır.Yahut kendisine zulmeden kişi ilim meydanında,ortada olan kişi marifet meydanında,hayırda yarışan kişi vecd meydanında olandır.
Yahut zulmeden kişi HakTealayı cennette bir defa gören,ortada olan kişi günde bir defa gören,hayırda yarışan kişi ise sürekli Cemali temaşa edendir demişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder