24 Haziran 2023 Cumartesi

NAZAR(GÖZDEĞMESİ)

 Bir gün Efendimiz SAV 'e Hz.Cebrail gelip:"Ya Muhammed! sizi gamlı görüyorum" DEYİNCE eFENDİMİZ:"hASAN İLE hÜSEYİN'E NAZAR İSABET ETTİ" buyurdular.Hz.Cebrail de:"Doğru söyledin nazar haktır" dedi.

Kaza, nazar değmesinden sonra Allah7ın takdiri dairesinde zuhur eder.Nazardan sonra hasıl olan durum sünneti ilahiyyenin ceryanına muvafık olarak Allah'ın fiilidir.Yalnız başına nazarın bir tesiri olamaz.Ehli sünnet mezhebi budur.Nazar değince bir hastalık, bir arız olmasının hikmeti şudur: Güzel bir şeye bakıp  onu beğenen bir kimse , baktığı şeydeki güzelliği Halıkından gaflet etmesi ile bu gafletin cinayeti olarak o kimseye lihikmetin bir hastalık arız olur.Devamlı surette Allah'a sığınmayan kimseler de nazar değmesinden kurtulamazlar.Onun için Hem devamlı surette Allah'ın hıfzı emanına sığınmak, hem de kimseye gafletle nazar etmemek lazımdır.

Hz.Aİşe'Den rivayet olunduğuna göre nazarıyla başkasına bir zarar gelmesine sebeb olan kimse abdest alıp , kendisine nazar değen kimse de gusletmelidir.

Hasan Basri hazretlerine göre göz değmesinin devası Kalem suresinin sonundaki VE İN YEKADÜLLEZİNE KEFERU LEYÜZLİGUNEKE Bİ EBSARİHİM LEMMA SEMİUZZİKRE VEYEGULUNE İNNEHULEMECNUN.VEMA HÜVE İLLA ZİKRUN LİLALEMİN ayetini okumaktır.Yine Efendimiz SAV her gece yatağına yatmadan önce yatağında oturup iki avucuna ihlas ve muavvizeteyn surelerini üçer defa okuyup her defasında avucuna üfleyerek yüzünü, başını ve bütün vücudunu mesheder.

Kişinin görüpte beğendiği bir şeye nazarının isabet edip zarar vermemesi  için MAŞAALLAHÜ LA KUVVETE İLLA BİLLAH, mübarek olması içinde BAREKELLAH FİKE VE ALEYKE demek lazımdır.

Yarasa , nazar isabetinden korktuğu için gündüz zahir olmaz, kendine göre kendisini hayvanların en güzeli kabul ettiği için ancak geceleri çıkar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder