18 Eylül 2021 Cumartesi

SOHBET NEDİR?

 Sohbet, Allah kelamı, Kevser pınarı, maide(Hakk sofrası, ilahi sofra), manevişarap isimleriyle anılan , kazası olmayan en büyük namazdır.

Sohbet maide yani Hakk sofrasıdırBu sofra gayb aleminden gelir ve meydanda görünmez.Sohbet en büyük manevi ikramdır.Sohbet iç  alemdeki gezintilerin ifade edilmesidir.Sohbet edilirken çoğu kez sohbet eden kendisinde değildir.Bu nedenle açılk ve susuzluk hissetmez.Hatta hangi alemden konuştuğunun bile farkına varmaz.Sohbetin amacı da Allah yakınlaşabilmektir.Sohbetlerle verilen dersler insanı bir mıknatısın çekim alanına sokar.En büyük namaz sünneti müekkede saikiyle kılındığı için, sohbettir.Namazın kazası olur ama sohbet namazının kazası olmaz.Çünrkü söz bir sel gibidir, akar ve geçer.. Aynı sohbet, konu aynı bile olsa , bir daha ilk şekliyle gelmez.Bu nedenle sohbetler , ayat-ı müteşabbihattan sayılır.Çünkü benzeri olur ama asla aynı olmaz.

İnsan , sohbetler kendinden doğmaya başlayınca , kendisi namaz haline gelir ve "Kendi imam, kendi mihrabsözleri Kur'an olur" mısraı ile özetlenen bertebeye erişir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder