23 Eylül 2021 Perşembe

ALLAH HER İŞİ KULLARIYLA DÖNDÜRÜR

 Allah, her şeyi kullarıyla döndürür.Çünkü kainat insan, insan da Allah için yaratılmıştır.Nasıl bir padişah, kendisi hiçbir işe el atmadan seçtiği gö görevlendirdiği elamanları ile (vezir,komutan, zaptiye v.s) ve onlara verdiği emirlerle yaptırırsa Allah da her işi görevlendirdiği kulları ile yapar.Bu nedenle Allah'ın hiçbir işine karışmamak gerekir.Allah , şeytanı bile yerli yerince yaratmıştır.

İzmir tire'de yaşamış Melami osman dede "Üç masdarı bir bilen, cemi tarhı ol bilir" demiştir.

Tevhid ehli , insanların her söylediğini doğru olarak kabul eder.Çünkü söyleyen bilmese de ehli tevhid, söyleyenin kendi malı olduğunu söyleyenin de dinleyenin de , gaib zamirinin de O olduğunu bilmektedir.Ehli tevhid nazarında ister "Ene,ister "Ente", ister "Hüve" denmiş olsun hepsi O'dur.

Bilinmes gereken üç şey "Ahad, Ahmed ve Muhammeddir.Ahadda ne zuhur vardır ne bütun.Ornada sadece kendisi vardır ve oranın ne olduğunu kendinden başka bilen yoktur.Ahmed dendiğinde ; bütuna, Muhammed dendiğinde ise zuhura inmiştir. ve zuhurda tekmillenmiştir.İşte "Ahad'dan gaye Muhammeddir" denilerek anlatılmak istenen bu, yani kendini kendinde ya da habibinde  yahut aynasında görmek istemesidir.

Başka bir ifade ile kısaca "Hakk Hakk'tır.Ali' de batın, Muhammed'de zahir olmuştur" diyerek de anlatabiliriz.Peygamberimizin "Eti etimdir, kanı kanımdır, cismi cismimdir"hadisi ile belirttiği husus budur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder