26 Eylül 2021 Pazar

MÜRŞİDE TESLİM OLMAK

 Mürit mürşidin elini tutup ilk ders aldığında, diz dize verirmürşidin eli müridin elinin üzerindedir. Bu bir rumuzdur. "Sana biat edenler Allah'a biat etmişlerdir. Allah'ın eli onların elinin üstündedir. Kim akdini bozarsa kendi zararına bozmuş olur, kim ki Allah'la olan ahdinde vefa gösterir ona büyük bir mükafat vardır.(48/10) ayetine işaret vardır. Bu nedenle tutulan el, Hakk'ın eli olup müridin elinin üstündedir. Burada Kalu Bela 'nın bu dem olduğunu idrak etmek gerekir. Mürşide bağlanırken "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?"(7/172) sorusuna "Evet" denmek olduğunu bilmek gerekir ki gerçekten bağlanılmış olsun. Yoksa bu olayı milyarlarca yıl önce cerayan etmiş bir vakıa olarak düşünmek Allah'ı yakında arayın" ı inkar edip hayale dalmak olur..
İnsanın aleminin değişmesi el tutmasıyla başlar. El tutmayanlar hiçbir şeyden haberdar olmadıkları için Allah onları affeder ama el tutanlar , kendilerini ve efendilerini öğrenmiş olduklarından , yaptıklarından sorumludurlar.
Efendi ile görüşmek bir mayalanmadır. Maya, hamuru kabartmaya yarar. Müridin hamuru da , kabarırsa, bu maya ile kabaracaktır, çünkü bu maya maye-i Muhammedi'dir. Öğrenci , öğretmenin gönlüne girdiği vakit öğretmen ona füyüzutanı verir, gerekirse onunla özel olarak ilgilenir bildiklerini öğretir. Öğretmene sırtını dönen öğrenci bir şey öğrenemez. Mürşit mürit ilişkisi de böyledir. Çünkü adetullah böyledir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder