26 Eylül 2021 Pazar

BİR MÜRŞİT NASIL OLMALIDIR?

 Allah'la ünsiyet etmek, ancak Allah'a vasıl olan bir kimseyle ünsiyet etmekle mümkün olabilir. Allah'a vasıl olansa , öğretim üyesi yani mürşittir. O da aynı yolu takip ederek o noktaya gelmiştir. Tıpki bir babanın baba olmadan evvel çocuk oluşu gibi.
Mürşit, herkese karşı müşfik, her şeyi Allah'ın yarattığı kul olarak bilen kimsedir. En önemli iki vasfıysa dilini tutmak ve gönül kırmamaktır.
Kutbiyyet, yani insanlık, insanın kendisinden başlar. Kendi nefsini idare edemeyen , başkasını da idare edemez. Kutbiyyet demek, kendi cemiyetinin odak noktası olmak demektir.
Mürşit nazarında şeriat ve hakikat bir bütündür ve ruhla beden gibi birbirinden ayrılmaz. Zorla ayırmaya kalkıldığında hastalık ortaya çıkar.Bu nedenle mürşitler , genelde, şer'i kurallara çok bağlı olan ve onları yerine getirmek isteyen müritlerinin bu isteklerini , belirli bir durum ve ders gayesi haricinde geri çevirmek istemezler. Örneğin, müridi hacca gitmek isteyen bir mürşit ona "Hicaz senin kalbindedir, Beytullah kalbindir. Hazreti İbrahim'in bunu temsilen yaptığı Beyt'te ne işin var" deyiverse, müridinin mahvolacağını bilir.
Gerçek mürşitler Allah'ın yarattığı hiç bir şeyi ayrı görmezler. Bu nedenle onlar "Şeytanlarını müslüman etmiş kimseler " olarak bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder