31 Ekim 2020 Cumartesi

RESULULLAH'IN YEMEK ADABI

Yemek yerken namazda oturduğu gibi otururdu. Sıcak yemekte bereket olmaz, Hak Teala bize ateş yedirmez, yemeği soğutunuz" buyurdu. Daima önünden yerdi. Arpa unundan pişen ekmeği yerdi. Salatalığı, taze hurma ve tuz ile yerdi. Bazen üzümü, salkımı ağzına götürerek yediği de olurdu. Ekseriya yemeği su ile hurma idi. Hurma ile sütü bir arada yer "En iyi yemeklerdir" derdi.En çok sevdiği et yemeği idi. Tirid yemeğini kabak ile yerdi. Kabak kalbi takviye eder buyurmuştur. Kendisi avlanmaz ama avlanan kuş etini yerdi. Sirkeye doğranmış ekmeği, Acve hurmasını  severdi."Bu hurma cennet meyvelerindendir. Zehir ve sihire karşı şifadır" buyurdu. Koyunun yedi azasını yemezdi: Zekerini, torba ve içindeki husyeleri, sidik kabını, öd kabını, et ile deri arasında biten bezeleri, ferci ve kanı. Soğan, sarımsak ve pırasa yemezdi. Suyu üç kerede içer Besmele ile başlar Hamdele ile bitirirdi. Suyu akıtarak değil, sorarak içerdi. 
Yemek esnasında sağ tarafına yaşlıları oturtur, küçük olanları sol tarafına oturtur idi. Yemekler dağıtılırken önce ihtiyarlara verilirdi. Su dağıtılırken önce çocuklara verilirdi. Bu nedenle sofra büyüğün, su küçüğün denilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder