25 Ekim 2020 Pazar

ŞEYTAN ŞERRİNE ÇARELER

ÇARE-1) İmanlı ve ihlaslı olmak şeytan şerrine çaredir. Gerçek iman ve ihlas sahiplerinin muhafaza altında olduğunu Hak Teala Kur'an da belirtmiştir. İHLAS lügatta safileştirmek,bulanıklıktan temizlenmek demektir. Şeriat dilinde Kalbin riyadan temizlenmesi, yaptığı amelin sırf Hakk rızası için yapılması halidir. İbadetin özü, kulluğun esası budur. İhlasın zıddı riyadır. Riya, insanın yaptığı ameli gösteriş için veya dünyevi bir menfaat için yapmasıdır. Allah'a ait olması gereken bir işe başka maksat katılırsa bu gizli şirk olur. Nisa suresi 38 ayet:"Allah'a ve ahiret gününe inanmadıkları halde mallarını insanlara gösteriş için sarfedenleri de Allah sevmez. Her kim ki, şeytan kendisine arkadaş olur.O ne kötü bir arkadaştır. 

ÇARE 2-) MUTTAKİ OLMAK, HARAMLARDAN SAKINMAK Şeytanın oyuncağı olmak istemeyenler büyük küçük tüm haramlardan kaçınırlar 

ÇARE 3-) Tama'dan, hırs ve hasedden kaçınmak. Tama cimrilik demektir, hepsi bir hastalık olup bu hastalıklar insanın basiretini bağlar doğruyu ve hakkı bulmasını engeller. 

ÇARE 4-) Şeytanın düşman olduğunu asla unutmamak İmam Azam'a sormuşlar: Efendim şeytan uyur mu? Hazret cevap vermiş: Biraz uyusa da rahat etsek. Bundan anlaşılmaktadır ki şeytan asla uyumuyor ve peşimizi bırakmıyor. 

ÇARE -5) Dili muhafaza etmek HER TÜRLÜ GIYBETTEN, DEDİKODUDAN, KÖTÜ SÖZ SÖYLEMEKTEN, KALP KIRMAKTAN, mümin kardeşini üzecek sözlerden dili muhafaza etmek gerekir. Eline, beline, diline hakim ol sözü Evliya sözüdür. Efendimiz SAV buyurmuştur: Kim bana iki ayağının arasını(tenasül uzvunu) ve iki çenesinin arasını (ağzını ve dilini) muhafaza edeceğine, onlara hakim olacağına, kötüye kullanmayacağına söz verirse, ben de onun cennete gireceğine söz veririm"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder