31 Ekim 2020 Cumartesi

GÜZEL AHLAK FARZ/KÖTÜ AHLAK HARAMDIR

 Başlık haramları artırmak yahut farkları çoğaltmak değildir. İnsanımız farz olarak beş vecibeyi(namaz,oruç,hac,zekat,şehadet kelimesi) bilmekteler diğer hususları bu derecede tutmamaktadır.Halbuki İslam güzel ahlaktır. Tayy kabilesinin esirleri Allah Resulü'ne arz edildiği vakit içlerinden genç bir kız Efendimiz'e(SAV):
-"Ey Muhammed, ben kabilenin reisi olan Hatem-i Tai'nin kızı Sufane'yim. Babam hakkı sever,eli altında bulunanlara iyi muamele eder, esirleri serbest bırakır,açları doyurur, ekmek yedirir, selam verir, ihtiyaç için geleni boş çevirmez, cömertlik ve sehavetiyle meşhur bir zattır. Benim rezil ve sefil olmamı istemezsen, beni serbest bırak gideyim, dedi. Efendimiz(SAV):
"Ey cariye! Bu dediklerin doğrudan müminlerin vasfıdır. Eğer baban Müslüman olsaydı, ona rahmetle dua ederdik. Bu kızı serbest bırakın  çünkü bunun babası ahlaki faziletleri sever. Allah Teala da güzel ahlakı sever" buyurdu.
İNSANLARLA GÜZEL GEÇİNMEK, ONLARA İYİ MUAMELEDE BULUNMAK. ALÇAK GÖNÜLLÜ OLMAK..YEMEK YEDİRMEK. SELAM VERMEK. KÖTÜ ADAM DA OLSA MÜSLÜMAN BİR HASTAYI ZİYARET ETMEK. MÜSLÜMANIN CENAZESİNİ TEŞYİ. MÜSLİM GAYRİ MÜSLİM KOMŞULARLA İYİ GEÇİNMEK. YAŞLI İNSANLARA SAYGI GÖSTERMEK. DAVETE İCABET. DAVET SAHİBİNE DUA ETMEK..BAĞIŞLAMAK. ARABULMAK. CÖMERTLİK..KEREM VE SEMAHAT. SELAM VERMEĞE ÖNCE BAŞLAMAK. HİDDETİNİ YENMEK. İNİSANLARIN KUSURLARINI BAĞIŞLAMAK. İSLAMIN HARAMLARINDAN KAÇINMAK .GIYBET-YALAN-CİMRİLİK-EZİYET-HİLE-HİYANET-SÖZ TAŞIMAK-ARABOZMAK-AKRABA İLE ALAKAYI KESMEK-KÖTÜ AHLAK-KİBİR-DİL UZATMAK-FAZLA ÖVMEK-KUSUR ARAŞTIRMAK-KİN-HASED-AZGINLIK-DÜŞMANLIK -ZULM gibi kötü ahlaktan sakınmak gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder