26 Eylül 2020 Cumartesi

KUR'AN SEKİZ BÖLÜMDÜR

Hak Teala güçlü kitabını sekiz bölümden ibaret kılmıştır. 

BİRİNCİ BÖLÜM:İlahi hükümler bulunur ki, oruç hakkında ayetler bulunmaktadır. 

İKİNCİ BÖLÜM:Bu kısımda namazın farz ve vacipleri açıklanmaktadır.Bu ilahi hükümler Hz. Cebrail tarafından gönderilmiştir. 

ÜÇÜNCÜ KISIM:Bu kısımda bir ilahi hüküm yoktur.Yalnız her insanın özet olarak öğreneceği bir kısım bilgiler vardır ki bu bilgilerin geniş anlam ve tafsilatlı manalarını Efendimiz (sav) bilmektedir.Bu bilgileri bizzat kendileri kullara öğreteceğinden, Hz. Cebrail'in Allah (C.C.) tarafından gönderilmesine lüzum kalmamıştır.Bu konular hac ayetleri ve benzerleridir. 

DÖRDÜNCÜ KISIM:BU KISMA HAK TEALA BİR HÜKÜM KOYMAMIŞTIR. KULLAR BU KISIMLARIN AÇIKLAMASINI YAPAMAZLAR. ANCAK PEYGAMBER (SAV) İLE ÜMMETİN tarikatını benimsemiş seçkin zatlar anlar ve açıklamalarını yapar.Örneğin Araf suresi 205 ayeti: "Rabbini gönülden ve korkarak, içinden hafif bir sesle sabah akşam an, gafillerden olma" buyrulmuştur.Cenabı Peygamber efendimiz, bu ayeti, kullara kolaylık olsun diye , insan seviyelerinin değişik düşünce tarzında olması sebebiyle irşad yönünden konuyu açıklamıştır. BEŞİNCİ BÖLÜM:Bu kısımlarda bazı ayetler gizliliği yönünden zahiren veya yakın bir tevil ile açıklanabilir.Bazı anlamlı ayetler ise Hak teala ve ne de Peygamber (SAV) tarafından açıklanmıştır. 

ALTINCI BÖLÜM:Bu kısımda zahiri zan ve idrakte noksanlık göründüğünden , aslında açık, doğru vesağlam bir mana taşımadığı gibi, yüklü bir mana da yoktur.Bu ayetlerden istifade edilemez.Herhangi bir anlayışlı insan bazı akli ve nakli delillerle bu ayetleri zahiren anlar ise de, bu ayetlerin hakiki anlam ve manasını Hak Teala'dan gayrisi bilemez. Hak Teala bu ayetlerin yön ve manalarını kutsi hadislerle ilhamla Efendimize bildirmiştir. Allah'ın has kulları, bu ayetlerin manalarını Efendimiz'den öğrenebilir. "Allah'ın eli sizlerin ellerinizin üzerindedir" hadisinin zahiri manası gibi insanların elleri gibi Allah'ın cismani bir elinin olduğu gibi gerçeği olmayan batıl bir anlayıştır.Burada mecaz vardır.Aklen ve naklen batıl olduğu da Şuara suresi 2 ayetinde buyrulur:"O' nun hiçbir benzeri yoktur; O hem işitir ve hem de görür" buyrulmuştur.Allah Teala'nın cismani bir yönü olmadığı için bu konu Peygambere açıklanmış o da evliyalarına öğretmiştir. 

YEDİNCİ KISIM:Kuranın bu kısımlarına bakılacak olursa zahiren ihmal edilmiş ve anlamsız gibi görünüyorsa da, bu zahiri görünüş altında alemin en önemli hususları işaret edilmektedir.Bunları hiç kimse öğrenemez ve öğretemez Ancak Hak Teala öğretirse, bir kişi öğrenebilir.Bu ayetlerin manası Kutsi hadislerle ilham yönüyle Efendimize öğretilmiştir.Cenabı Peygamber bu manaları en yakını olan ve huruf ilmini bilen Hz. Ali efendimize öğretmiştir.Bu anlaşılmaz kısımlar surelerin başlarındaki "Elif Lam mim" keza " Kef ye ha ayn sad" gibi harflerdir. 

SEKİZİNCİ KISIM:BU KISMI HAK TEALA'DAN BAŞKA KİMSE BİLMEZ. BU KISIM KURANIN BÜTÜN AYETLERİDİR. BUNLARIN HER BİRİSİNDE GİZLİLİKLER VE İNCELİKLER VARDIR. bU KISIMLARIN İLK BEŞ KISMI MUHKEMAT, YANİ SAĞLAM HÜKÜMLER ADINI TAŞIMAKTADIR. SON ÜÇ KISMI İSE MÜTEŞABİHAT YANİ BENZERLİKLER ADINI TAŞIMAKTADIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder