2 Ekim 2019 Çarşamba

SEYİRLER

Cansız olan cemad'dan (topraktan)bitkiler yeşerir. Bu bitkileri hayvanat yer  bitki tekamül ederek hayvan vücuduna geçer, buradan tekamül ederek insan bedenine gelir,. İnsan bedeninden tekamül ettiğinde melek sınıfına girer. Melek sınıfını geçtiğinde ise kendisinin üstü olan vücudi hakiki mertebesine intikal eder.
Bu seyirler yapamayıp "yolda kalırsa "ne olur? O süreci tekraren yaşar mı? Malum imtihanlarında başarılı olunmayan sınıflarda öğrenci sınıfta kalıp bir üst sınıfa geçirilmez. Tekrarda başarılı olursa üst sınıfa geçer. Beşer sınıfında insan denilen tüm varlıklar bulunur. Ancak bu halden tekamül edilmezse, hayvan-insan mertebesinde defteri kapatmış olur. Seyir natamam hale gelmiş olur. "Bizim ayetlerimizi yalanlayanlar ve onlardan istikbar edenler için göğün kapıları açılmaz, deve iğne deliğine girmedikçe cennete giremezler"(Araf 7/40).
Ervah kervanı felekteki kendi makamlarından, bu esfeli safilin mertebesi olan dünyaya nüzul ederler ve tahsili kemalat ve icrayı ticaret edip, her bir kendi makamına rücu etmek için,cismi kesife rakip olurlar.
Aziz Nesefi hazretleri buyurur ki:Ervah, bir müddet aşağıya gelirler ve bir müddet doğru giderler; bir müddet dahi yukarı çıkarlar. Ve bazıları alemi tabiattan çabuk ve kolaylıkla geçerler, onlara hiçbir zahmet erişmez. Ve bazıları düşe kalka geçerler ve onlara bir çok zahmetler erişir, amma sonunda geçerler. Ve bazıları geçemezler ve alemi tabiatta kalırlar ve alemi ulviye erişemezler. Ve bu sırat kıldan ince, kılıçtan keskindir. Çünkü cümle umurda vasat sıratı müstakimdir.
Mürşit, müridin nefsine acı gelen sözleri söyler ki, onu alemi manada acı gıdalara giriftar edecek olan nefsinin sıfatlarından yıkayıp, temizleyip ruhunu temiz hale getirir."Acı, acıyı izale eder" sözünün karşılığı bir anlamda bu olsa gerek....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder