31 Ekim 2019 Perşembe

ATATÜRK'E NASIL BAKMALI

Atatürk yaptığı devrimler ve icraatlarla müslüman kesim üzerinde hep olumsuz değerlendirilmiştir. Bu icraatları parçasal değerlendirdiğimizde, hadiselere tasavvuf bakışından yaklaştığımızda ortaya farklı bir netice çıkar. Tüm yaratılanlar Hakk'ın iki eli arasındadır. "El" den maksat cisimsel değildir. "Cemal" ve "Celal"sıfatlarının zuhura gelmesidir. Bu zuhura gelişin mazharı (tecelli ettiği şey) cismaniyetteki bir varlıktır. Bu varlık'da hakikatta Hakk'ın zuhurudur.
Atatürk'ün Celal sıfatının mazharı olduğu durumlarda örneğin Tekkelerin kapatılmasında İlim, marifet ve edep kaynağı olan tekkeler'in bozulduğunu, Babadan oğula çocuk şeyhlere devrolunduğunu, sahte irşadçilerin türeyip bu müesseselerin başına geçerek cehalet yuvaları haline geldiğini gördüğümüzde şüphesiz Celal sıfatının tecelli edeceği kış mevsimi gelecek ve asmaların budanması gibi budayarak kapatılacaktır. Ancak bu kapatmanın, yahut budamanın kökle alakası yoktur. 1925 yılından beri tekkeler kapalı olsa da insanımızın gönlünde varlığını devam ettirmiştir.
Bir şahsiyeti değerlendirirken vaktinin şartlarına göre değerlendirmek gerekir. "İyi"dir, "kötü" dür değerlendirmesi yüzeysel ve yanıltıcı olabilir. Tüm tecelliyat Hakk'ın sıfatlarıdır. Bu gözle bakanlar suskun ve itirazsızdır. Ancak insanı Kamil böyle bakar. Avam ise sebepler tesiriyle iyidir-kötüdür der. Nefsaniyet insan içindir. Osmanlıya çöküp işgalle bitirilmek istenen bu millete Atatürk kurtarıcı olarak Hakk tarafından gönderilmiş ve selahiyet verilmiştir. Zafer sonrasında ise asıl nefis imtihanı başlamış, gücün tehlike safhaları başlamıştır. Bugün tecelli edenler de o zamanın bir tekrarı değil midir? İnancın aşağılanması, başörtünün yasaklanarak, imam hatip neslinin kurutulması vesayet kurumlarıyla islamın boğulması  zamanlarından geçen bu ülke içinde çıkan inançlı kadroya Hak Teala iktidar selahiyetini vermiş ancak güce ulaştıktan sonra nefsaniyete mağlub olunmuştur. Atatürk nasıl kanunlarla korunmaya çalışıldı ise Erdoğan'da cumhurbaşkanlığı zırhı ile korunmaktadır. Bizden sonraki nesil nasıl değerlendirme yapacaktır. Müslümanlar sınavını verememiştir."Cemal"le başlayanlar "Celal''i tercih etmişlerdir. Şimdi Kış vaktidir....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder