23 Ekim 2019 Çarşamba

HAZRETİ MEVLANANIN SEMA YAPMASI

Hz. Hüdavendigar Mevlana Efendimiz başlangıçta  babası Sultanül Ulema hazretlerinin tarik ve siretleri üzere ders okutmuş, vaaz etmek, mücahede ve riyazet eylemek gibi ahval ile meşgul olmuş idilir. Başlangıçta asla sema etmemiştir. Şems-i Tebrisi hazretleri ile sohbetleri esnasında Hz. Şems buyurdu:"Sema'a gir ki , aradığın semada ziyade olacaktır. Sema'ın halk haram oluşu, onların hevayı nefs ile meşgul olmalarından naşidir. Onlar sema edince o kötü haller ziyadeleşir. Bu taifenin sema etmesi üzerlerine haram olur.
Hakk aşığı olan zümrenin ise sema nedeniyle aşk ve talep hali ziyade olur(artar). Hakk'dan gayri nazarlarında hiçbir şey olmaz. Böyle bir zümre üzerine sema mübah olur.
Bunun üzerine Mevlana efendimiz sema'a girdiler ve ömürlerinin sonuna kadar sama'ı tarik ve ayin ittihaz ettiler
Sema aşıkların ruhunun gıdasıdır. Çünkü Sema'da Hakk ile içtima tahayyül olunur ve hayalinin kuvveti derecesinde tecelli-i Hakk'ın kabulüne istidat hasıl olur.
Şeyh Sa'di (k.s) Bostan isimli eserinde buyurmuştur: "Ey birader! eğer dinleyen kimsenin kim olduğunu bilirsem, sema'ın ne olduğunu söylerim. Dinleyen kimsenin kanadı ve uçması mana evcinde ise, onun seyrinden melek aciz kalır; ve eğer müstemi'(dinleyen) eğlence, oyun ve mizah adamı ise, onun dimağında şeytanı daha kuvvetli olur"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder