20 Mayıs 2018 Pazar

SERBEST İMTİHANA TABİ TUTULMAK YAHUT ZALİME VERİLEN MÜHLET

Kur'an'ın Enam suresinin 44. ayetinde buyurulur.:"Kendilerine yapılan uyarıları unuttuklarında , biz de üzerlerine her şeyin kapılarını açtık.Neticede kendilerine verilenlerden dolayı ferahladıkları/şımardıkları zaman, bizde onları ansızın yakaladık.Bunun üzerine hemen onlar ümitsizliğe düşüverdiler."
Tarafı ilahimden teçhiz edilerek , ücretsiz, külfetsiz, minnetsiz, beşeriyeti zulmetten nura çıkarmak için gönderdiğim resullerimin ihtarlarına ehemmiyet vermeyenler, imanı;bir nefsaniyet meselesi yapanlar, hadisattan ibret almayanlar, beşeriyeti inim inim inletenler "olan oldu,yeter artık Allah deyin, inadı bırakın " diye tebliğ edildiği halde kıymet vermeyip arka çevirenler, felaketden, saadetten, mütenebbih olmayanlar; nasihatları tamamıyla unutup , zulmde ayyuka çıkıp, bizimle olan bağlarını kopardılar mı; işte biz o zaman onlara herşeyin bütün kapılarını açar, dünyada yapacakları işte önlerindeki maniaları kaldırır, zahirde her tarafta nimetler, rahatlar, sıhhatler ,zaferler, zevkler, safalar, debdebeler, tantanalar içinde bırakır, ne arzu etseler derhal yapabilecekleri bir hale getiririz. Öyle serbest bir imtihana tabi olurlar ki , kendi iradelerinden başka bir irade yok zannedecek kadar dalarlar. Derece derece yükselmeleri o kadar artar ki ; bu hal onları "rübubiyet" davasına kadar çıkarır ve "yaradırım"sedasıyla yaşatır. Her mesuliyetten korunmuş olduklarına hükmederler. Ne Allah dinlerler ne ikinci hayat tanırlar. Kendilerini kainatın sahibiyiz" zannederler. Ölümü öldüremiyeceklerinin, kabrin kapısını kapayamıyacaklarının farkına varmazlar.
"İşte tam:'Ooh.. her istediğimizi yaptık" diye ferahladıkları zaman o "oh"un , o "ferahlamanın"akabinde;ansızın onları yakalayıp tepeleriz.O anda iblis gibi bütün ümitler kesilir, ebedi mahrumiyet içinde kaskatı kalırlar".
Cenabı Hak, zalime bazen öyle mühlet verir ki; o mühlet zarfında zalimin irtikap ettiği cinayetler karşısında evliyanın bile ayağının kayacağı anlar olur.Şirk zulmün neticesidir."Bir adam zalim olmadan müşrik olamaz.Zulm ;insanı kibr ve gurura sevkeder, sahtebenlik verir.O sıatta ne akit insanda doğarsa gönül birleşmesi kalkar.Bu aziz din ,fikir ayrılığına yer verir, nefsani ayrılığa düşmandır.Onun için ayrılıklarımız; yükselmemiz için , fikir ayrılığı olmalı, nefsani ayrılık olmamalıdır.O vakit ne olur bilir misiniz?Sitem yerine niyaz, eğlenme yerine ihtar, hor görme yerine Hakk'a davet, zulm yerine insanlara yardım konmuş olur.Onun için konuşalım , sövüşmeyelim.Dertleşelim, sistemleşmeyelim.Dedikoduyu bırakalım..birbirimizi düzeltelim, kalblerimizi birleştirelim. O vakit Hak bizimle olur.Hakk bizimle olursa ne olacağını hereksin irfanı halleder.Birleşmek, anlaşmak,felaket zamanında kolaydır, saadet zamanında zordur.Saadet zamanında birleşmeyenler kendi kuyularını kendileri kazmış olurlar ki, bu hale tedrici intihar denilir.İntihar da ölümlerin en rezilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder