29 Mayıs 2018 Salı

HAYA ÜZERİNE

"El-hayaü hayrun küllüh""Haya, baştan sonuna kadar hayırdır".(Hadisi şerif)
Haya utanmayı icab ettirir.Utanan kimse de, hiçbir vakit Allah'ın sevmediği , vicdanın kabul etmediği, insanlığın istemediği bir şeyi yapamaz.
Hele kendindenutanan kimse hiçbir kötülük işleyemez.
İnsanın şerefi onunla belli olur.
İnsanı ölçebilmek için muteber bir kanundur.
Haya insanı imana sevkeder.Zira inanan utanır.
Aynı zamanda haya: insanı takvaya sevkeder, nası ıyalullah tanıtır.Haya ehlinin kalbi mahlukata karşı rikkatle çarpar.
Haya insanı sabrı cemile götürür.Hayası galip olan kimseler bu mihnethanede ugramış oldukları derd ve belalardan Allah'dan gayriye şikayet etmezler.
Utanması olmayan insan surette insan görünsede , hakikatta bu yüksek ünvan ile , şerefli bir şekilde imtiyazlanmaya hakkı yoktur.
Zira insanın şeref ve meziyeti; yalnız cismani mevcudiyeti ile kaim değildir.Onun maddi kuvvetinin büyük bir ehemmiyetiyoktur zira nice büyük, ne kada rgüçlü, kuvvetli mahlukat vardır ki onun emrine mazhar kılınmıştır.
Cismani hayat, manevihayatın kemal bulmuş asarının tecellisine  hizmet ettiği için sevilir.Böyle bir hizmet görülmezse o cismani hayatın ne kıymeti olur?
Namus haya ile arkadaştır.Kimdenamus varsa onda haya dahivardır.
Haya; yüz suyudur.Simai insaniyeyyet onunla parlaklık kazanır.Yüzsuyu, altın suyundan  kıymetlidir.Dökmeye gelmez.Alçağın, zalimin huzurunda sarfedilmez.Altın suyu sahifeleri, levhaları tezyin eder, yüz suyu ise eşrefi mahlukat olan vechikerimi insaniyi tezyin eder.
"Hayası olmayanr kimsenin hayatı kalbisi yoktur"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder