6 Nisan 2018 Cuma

PEYGAMBERİMİZİN HATIRINI ÜZECEK KONULAR

Cenab-ı Peygamber Efendimizin güzel hatırını üzecek konuları bazı vaizler ulu orta konuşurlar.Ki o Peygamber, o kadar kibardı ki,iman eden Ebu Cehil'in oğlu Hz İkrime'nin hatırı incinmesin diye sahabesine :"Benim hatırım için İkrime'ye babasının küfründen bahsetmeyin,gücüne gider"nezaketini göstermiştir.Bu nedenle:
Efendimiz'in amcası Hz.Ebu Talible alakalı olarak "İman etmemiştir, imansız gitmiştir" laflarını etmek hatadır.Efendimiz (sav)'in mübarek anne ve babası için "imansızdı" demek,Efendimizin hatırını inciten şeylerdi.
"Sen sevdiğini hidayet erdiremezsin" ayetine  ulu orta mana vermemek gereklidir.Buradaki incelik şudur:
"Habibim! (Min haysü't-te'sir) sen istediğini hidayete sevk etmeye çalışma.Fakat (Min haysü't-te'sir ) elbette hidayete sen sevk edeceksin.Senin şanına teessür sıfatı yakışmaz.Sen te'sir sıfatının sahibisin.Sen suretinle değil, hakikatınla her arzun olur ve hidayetin menba'ı sensin.Sen sureti hissiyyenle değil ,suret-i maneviyenle her istediğini yaparsın."
Nitekim "Ya Rab! Ömer ile İslamı aziz et"diye Efendimiz niyaz eder ve Efendimizin canına kast için gelen Hz.Ömer'in kalbi değişip kesafeti letafete , zulmü nura dönerek iman çerçevesine dahil olur.
Cenabı Peygamberimizin Velayet yönünde olmaz, olmaz.Efendimizin Nübüvvet yönünde ise muhatabın kabiliyetine göre muamele vardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder