25 Ekim 2016 Salı

DANYAL PEYGAMBERİN YÜZÜĞÜ


Rivayete göre mezarı Tarsus ilçemizde bulunan Danyal Peygamberin yüzüğü Hz.Ömer devrinde bulunmuştu.Yüzüğün üzerinde aralarında bir insan bulunan iki aslan resmi vardı.Aslanlar,aralarındaki insanı yalıyorlardı.Bunun sebebi şuydu:

Buhtunnasır Kudüs’ü işgal edince çocukları toplamış ve toplu olarak katletmişti.Bir çocuk olan Danyal’i annesi belki kurtulur ümidi ile bir ormana saklamıştı.Allah da ona bir erkek ve bir dişi aslanı musahhar kıldı.Erkek aslan onu korur,dişi emzirir,ikisi beraber onu yalardı.İşte Danyal(a.s)büyüyünce nail olduğu bu nimeti sürekli olarak hatırlamak için yüzüğüne bahsedilen resmi kazımıştı.

“Hicri: 27 yılında Hz. Ömer zamanında Tarsus İslam Kuvvetleri tarafından fethedilir. Şehrin imarı sırasında İslam Kuvvetleri komutanı Ebul Musa Eş Arı tarafından, kapısı mühürlü bir odanın içerisinde bir sanduka bulunur.

 Ebul Musa tarafından açılan sandukada kefeni altın işlemeli olan ve parmağında bir yüzük bulunan devasal büyüklükte bir cenaze görülür.

 Yüzükte iki aslanın ortasında bir çocuk figürü tasvir edilmişti.

 Yüzük komutan Ebul Musa tarafından Hz. Ömer’ e gönderilir. Hz. Ömer yüzüğü Hz. Ali’ye gösterir. Hz. Ali; yüzüğün Danyal Peygambere ait olduğunu, zira bu yüzük üzerindeki tasvirlerin de, Danyal Peygamberin başından geçen olayın bir sembolü olarak betimlendiğini söyler.

 Bunun üzerine Hz. Ömer cenazenin çalınmaması için, mezarı daha derinlere gömülmesini emreder.

 Komutan Ebul Musa da, nehrin akıntısını keser ve mezarı derine gömer üzerini de harç tabakasıyla kapatır ve kimsenin mezarı çalmaması için de nehrin mezarın üzerinden akmasını sağlar

Mevlana Vakfı  İSKENDERUN

Av.Şemsettin KESER
semsettin.keser@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder