28 Şubat 2021 Pazar

Nİ'METİ MASİYYETE HARCAMAK

 Hak Teala'nn verdiği nimeti masiyyete(günaha,kötü yol, nefsine,Hakkın razı olmadığı şeylere) harcamak nimete ve vericisine ihanettir. Bu bir anlamda ücretini verdiğin kimsenin senin işine, işletmene ve sana ihanet etmesidir.
Cüneydi Bağdadi hazretlerinin mürşidi dayısı olan Sırrı Sakati hazretleridir. Hazreti Cüneyd oğlanlık devresinde akranları ile oynamaktadır.Sırrı Sakati hazretleri seslenir:"Ya Cüneyd ! Şükür hakkında ne dersin?"
Cüneyd dedi:"Şükür odur ki Hak Teala'nın verdiği nimetler ile masiyyet talep etmeyesin, yani nimeti masiyyete ve Hakk'ın Rıza'sı olmadığı yere sarfetmeyesin".Sırrı Sakati hazretleri dedi ki:"Ya Cüneyd! Korkarım ki senin nasibin heman dilekden ola."
Ve Cüneyd dediki:"Dayım sırrı Sakati'nin o sözünden daima korkardım.Ta ki bir gün dayımın yanına gayet muhtac olduğu elbiseleri alıp gittim ve ona verdim. Hz.Sırrı Sakati buyurdu ki:"Müjde olsun ya Cüneyd! Allah'dan diledim ki bu getirdiği giysileri bir felah ehlinin veya tevfik ehlinin elinden bana ulaştırıla. Senin elin ile erişti.Bundan sonra benden korku gitti".
Dayım Sakati bana der di ki :İnsanları topla,onlara sohbet et.Ben nefsime töhmet ederdim o sohbete liyakatım yoktur diye.Ta ki Resulullah sallallahü aleyhi vesellemi rüyamda  görüp bana buyurdular:"Tekellem alennas/İnsanlara konuşuver" sözünü duyunca dayımın yanına gittim.Kapıyı bana açtı ve "Sana denmeyince, beni doğru söyler sanmadın.O sabahtan sonra Meclis kurup sohbete başladım. Hristiyan bir genç meclisin kenarında durmuştu.Alla kıya kıyafeti hristiyan kıyafeti değildi.O genç dedi:Şeyh hangisidir?".Hazreti Cüneyd'i gösterdiler.Genç dedi ki:"Ey Şeyh. Resulullah buyurmuştur ki "İtteku firasetül mü'mini fe innehu yenzuru bi nuril iman"(Müminin ferasetinden sakının .Zira o Allah'ın nuruyla bakar)" bunun manası nedir?.Hz.Cüneyd bir müddet murakabe etti ve başını kaldırıp o hristiyan gence "İslam'a gel zira senin islamın olmanın vakti geldi".O hırıstiyen hemen şehadet getirdi.İmam Yafi buyururki:"Cüneyd'in burada iki kerameti vardır:Birisi civanın küfrüne muttali olduğu , birisi de İslama gelecek vakte eriştiğini bilme
k" 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder