8 Şubat 2020 Cumartesi

ALLAH'IN DİLEDİĞİ ŞEY OLDU,DİLEMEDİĞİ OLMADI" HADİS-İ ŞERİFİ

"MAŞAELLAHÜ KANE VELEM YEŞA LEM YEKÜN"(Allah'ın dilediği şey oldu ve dilemediği şey olmadı) manasındaki bu hadis-işerifte ince manalar vardır. Bu tembellik manasında anlaşılmamalıdır. Çokları bu hadis-i şeriften tembelliğe düşerler. Bu hadiste kastedilen mana "Hakk'ın murad ettiği hizmeti çok yap ve o hizmeti yapmaya müstaid ol" diyerek Hakk'ın beğendiği amelde ihlasa ve say'e teşviktir.
Eğer denirse ki "bu işte ferman ve hüküm vezirindir" hemen vezirin hizmetine girip, onun gözüne girmeye çalışırız.Yanlış itikada düşenler, mademki ezelde Allah benim hakkımda Küfür yazmış, ne yaparsa yapayım kafir olarak öleceğim, yahut "ezelde beni mümin olarak yazmış, her ne yaparsa yapayım mümin olarak ölürüm" diyerek bu alemdeki ameli önemsemeyenler,şeriatı tatil edenler yanlış itikattedirler.
Bilinmelidir ki ŞERİAT suret,HAKİKAT manadır. Vücudun vahdeti itibarıyla kuvvetli irtibat vardır. İnsanın ruhu manadır ve cismi surettir.Mertebeleri itibarıyla ruh cisme benzemez, cisim ruha benzemez. Fakat ruh ile cisim arasındaki irtibat inkar olunamaz. Ruh ve cisimden mürekkep olan insan bir vahdet-i vücud sahibidir. Alemi hakikat ve alemi şehadet arasında böyle bir irtibat vardır. Hakikat ve şeriat arasında asla muhalefet yoktur. Muhalefet görenler  irtibatı idrak edemeyenlerdir....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder