21 Şubat 2020 Cuma

VEKUNU MAASSADİKİN:SADIKLARLA BERABER OLUNUZ

Hak Teala'nın emridir(Tevbe 9/119).İki kişi bir yerde birbirleri ile karşılaştıklarında, ya birbirlerine muhabbet ederler yahut biri diğerine kin tutar. Muhabbet ve kin onların içlerinde gizli iki zıt manadan ibarettir. Bu iki zıd mananın ve fikrin alemi misalde birer suretleri vardır. İman ve küfrün, gizlense de açık edilse de alemi misalde karşılıkları vardır. İmanın sureti nur, küfrün nar dır. İlmin sureti ziya ve aydınlık, cehlin sureti zulmet ve karanlıktır. Bunun gibi muhabbetin ve kinin alemi misalde iyi ve kötü suretleri vardır. Bu iki zıt manaları ve fikirleri taşıyan şahsiyetlerin musahebetinden (birlikte sohbetinden) yine alemi misalde üçüncü bir suret doğar. Bu sebeple ayette:"Sadıklarla beraber olun" diye emir buyrulmuştur. Doğan bu suretler gayb aleminde olduğu için dünyada ve şehadette görünmez. Vaktaki alemi misale gidersin, onları orada apaçık görürsün. Kalp gözü açık olanlar misal alemini bu şehadet aleminde görürler. Ehli hicab ise bedenin ölümünden sonra görürler.
Nefsani insanlarla olan muhabbetten doğan çocuklar, berzah alemine gittiğimizde bizim ruhumuza eda eden varlıklar olarak karşımıza çıkar. Bunun misali, hayırsız evlat dediğimiz çocukların ailelerine çektirdikleri hayattır. Çocuğun eziyetinden dolayı bunalan ebeveynler "keşke" lafını kullanırlar ama boştur.
İki cismin cima suretiyle birlikteliğinden nasıl cismani bir suret doğarsa, ruhların telakkisinden dahi zürriyeti ruhaniyye peyda olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder