20 Şubat 2020 Perşembe

BEDENİMİZ MERKEPTİR

Vücudumuz bir merkeptir. Bu merkebin asıl sürücüsü insan-i Ruhtur. Ancak süfli olan hayvani ruh kötü sıfatları sebebiyle merkebi kendi emelleri için kullanmak ister. Hayvani huy öldürülmeden tabi ölümle at ölürse, yolculuk maksada erişmemiş olur ve atın asıl binicisi yolda kalır. Alemi berzahta ham,çirkin ve sersem ruhtan başkası kalmaz.
"Her şeyin melekutu ve batını  Hakk'ın kudret elindedir ve O'na irca olunur(dönülür)"Yasin 36/83). Abdülkerim Cili hazretleri insanı Kamil nam kitabında buyurur ki:(İblis) Allah'a yakınlık cihetinden ezelde Allah indinde ne hal üzere ise o hale rücu eder. Bu da cehennemin zevalinden sonradır. Zira Allah Teala'nın yarattığı her bir şey ezelde ne hal üzerine idiyse, o hale rücu etmesi lazımdır. İşte bu mana kesilmiş ve hükmedilmiş bir asıldır, iyi anla"
Fakat bu vusul, pek uzun zamana muhtaçtır ve pek çok zahmetlidir. Binanaleyh dünya hayatındaki süluk, bu uzun zamanı pek kısa olan bu dünya hayatına sığdırmak ve bu büyük zahmetleri bu kısa zaman içinde nefse eziyet ile geçmek içindir. Mevlana efendimizin buyurduğu gibi "At öldü ve o sersem yola gitmedi. Hak'dan bihaber olarak ham ve çirkin kaldı".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder