18 Aralık 2018 Salı

KÜFRÜN DÖRTÇEŞİDİ

"Küfür" dört nevidir.:
BİRİNCİSİ küfr-i inkaridir; Allah ve peygamberi inkar etmek gibi.
İKİNCİSİ küfr-i cehudidir ki, kalbiyle bilir lisanıyla inkar eder,İblis'in küfrü gibi.
ÜÇÜNCÜSÜ Küfr-i inadidir ki kalbi ile bilir, lisanıyla tasdik eder , fakat inat ve ar sebebiyle müminler dairesine girmez.Ebucehil ve emsali gibi.
DÖRDÜNCÜSÜ  küfr-i nifakidir;lisanıyla ikrar edip müminlerin dairesine girer; ve fakat kalbiyle inkar eder, münafıklar gibi.
Kafirler, enbiya ve evliyanın , kendileri gibi cisim sahibi olduğu ve yiyip içtiklerini ve uyuduklarını, hasta olduklarını ve evlenip öldüklerini gördüklerinden Madem ki onlar da bizim gibi insandır, bizde onların yaptıklarını yapabiliriz.Onlar insan cemiyeti için kanun vaz ettiler bizde kanun vaz ederiz"derler.Bu hususta insanın fiillerini takliteden maymuna benzerler.Taklit beşerin tabiatının gereklerinden olup, batınından kaynaklanan bir büyük beladır.Zira beşer bu tabiatı taklit sebebiyle alıştığı fena şeylerden vaz geçemez.
Küfrün bir manası da örtmek anlamındadır.Henüz evliyanın halleriyle hallenmemişken, onların kelamlarını taklit ederek , halkın hürmetini kazanmak ve dünya refahına nail olmak emeliyle halkı irşad davasına kalkanlar dahi,bu fiilleriyle hakikatı setr ettiklerinden , onlar dahi küfrün bu manası tahtında cem olmuş olurlar.
Enbiya ve evliyanın fiillerinin sebebi vahy ve ilhamı ilahidir, emri Hak'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder