16 Aralık 2018 Pazar

AŞK VE USTURLAP

"USTURLAB"bir dairenin dörtte biri kadar olan bir alet olup bununla ehli heyet güneşin yüksekliğini ve alçaklığını anlarlar. Bu kelime Yunancadır.Terazi manasına olan "ustur" ile,güneş manasına gelen "lab" dan mürekkep olup güneş terazisidir.
Aşk ile Hakkı'ın sırlarının kokusu duyulur.Şu  halde usturlab ile güneşin ahvali bilindiği gibi , aşk ile de Hakk'ın sırları bilinir.
Aşkın kemali Hakk'a olan aşktır.Buasla sükun bulmaz.Hakk aşkının alt tarafı güzel suretlere olan aşktır.Güzel surete ve güzel sirete aşka gelince Güzel sirete olan aşk, siret sahibinin fenasına kadar devam eder.Güzel surete olan aşk ise o güzelliğin kaybolmasıyla son bulur.Şehveti nefsaniyye sabebiylebirsurete vakiolan çekim veaşk ise, aşkı hayvanidir vebu aşk insan ilehayvan arasında müşterektir.Hz.Mevlana Efendimiz buhususta şöyle buyurmuştur:
"Eğer aşk Adem neslinin kemaliolmasa idi, aşkın sıyt ve şöhreti cihanda noksan olurdu.Veeğer aşk nefsin şehvetinden ibaret olsa idi ; eşek ve öküz , aşıklar defterinin başında olurdu"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder