24 Ocak 2017 Salı

TEVHİD MANZUMESİ(NİYAZİ MISRİ)


*O öyle bir gizli hazinedir ki her var olan şey(ayanı sabite)O’ndan gelir peyda olur.Kimisinde zulmet(Celal)kimisinde nurlar(Cemal)ortaya çıkar.

*O,dalgaları asla kesilmeyen , bir vahdet denizidir.(O tecellileri devam eden Vacibül Vücud’tur)Bu çokluk alemi,o dalgalardan (tecellilerden)doğup,çaresiz peyda olur.

*Ne acayip bir sihirdir ki ,bu yüzden(Zahir isminden)Allah Teala’nın gayrileri görünüyor.Hakikatta O’nun vechinden başka her şeyin helak olduğunu biliyoruz.O’nun didarı gelip zuhur etmiş ve bu zuhur kendine perde olmuştur.

*O yüzden görünen hakikatlar O’nun Cemal mumunun etrafında dönerler ve O’nu teşbih ederler.İşte felekler de O’nu görüp, devirler meydana gelir.

*Günde yüzbinlerce hayat sahibi varlık ,yokluk iklimine taşınırken ,yüzbinlerce can da izafi ademden gelir ve ömürler devam eder.

*Dıştan içe hayalat,dıştan içe zuhurat vardır.(Dış içi hayal eder,iç de dışa zuhur eder)Birinden öbürüne(Dış alemden iç aleme,iç alemden dış aleme)her an hediyeler teati eder.

*İşte bu devir ile Nebi ve resuller mertebelerine göre gelirler,Bunları görenler bazen mümin,bazen de kafir zuhur ederler.

*Allah Teala gizli sır sarayından tecelli ettikçe ,bu suret aleminde alış-veriş meydana gelir

*Allah Teala Zatıyla da ,sıfatlarıyla da namütenahidir.Bu sebeble O’nun her bir isminden bir iş peyda olur.

*O her an bazen Celaliyle,bazen de Cemaliyle tecelli eder.Birinden cennet ve birinden cehennem zuhur eder.

*O’nun Cemal ismi zuhur ettiği zaman , hemen yanında Celal’ı de belirir.Bir gül açıldığı zaman,onun yanında dikeni de görürsün

*İşte bu sırdan dolayı ,kamil bir insan bu alemde zuhur etse ,kimileri onu ikrar,kimileri de inkar ederler.

*Fakat arif kimseler, Hakk’ın Celal isminde Cemal'ini görenlerdir.(Kahru lütfu şey-i vahid bilmeyen çeker azab)Onlar dikenlik içinde gül bahçesini görürler.(Lütfunda hoş kahrında hoş)

*Bu öyle bir sırdır ki ,bu aleme iki insan nazar kılsa ;biri sadece evi,diğeri ise evin sahibini görür.

*İçi vahdet denizi, dış yüzü kesret sahrasıdır.Dış yüzünü gören O’nun gayrini görür, içinde ise yar peyda olmuştur

*Birlikten lezzet alanlar ,ikilikten kurtulurlar.Niyazi nereye baksa ,didar orada peyda olur

*O gizli hazinede nice şeylerin zahir olduğunu ve her suret nakşından nice sırların peyda olduğunu bilir. (Niyazi Mısri)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder